Ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης κατά την 3η χιλιετία π.Χ.; Φως στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να δώσει το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Κυκλαδικά στην Κρήτη:Κυκλαδικά και κυκλαδίζοντα ειδώλια μέσα στην ανασκαφική τους συνάφεια», που ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη (1/10) και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή (2/10) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο και το διοργανώνει.
Στη διοργάνωση, που γίνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την υποστήριξη του National Geographic και του Cycladic Art Foundation, συμμετέχει επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Γνωστοί επιστήμονες από την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπως ο Κόλιν Ρένφριου και ο Φίλιπ Μπέτανκουρ, θα κάνουν ανακοινώσεις για το θέμα ώστε υπό το φως της σύγχρονης έρευνας, αλλά και της συζήτησης όλων των σχετικών ευρημάτων που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε ανασκαφές στην Κρήτη, να διασαφηνιστεί το είδος των σχέσεων μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης κατά την 3η χιλιετία π.X.
«Το συνέδριο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εισαγωγής στον εορτασμό της 30ής επετείου από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι το 2016», δήλωσε η πρόεδρός του, Σάντρα Μαρινοπούλου, που έκανε την έναρξη του συνεδρίου. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου, Νικόλαος Σταμπολίδης, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους προκατόχους του, Λίλα Μαραγκού και Χρήστο Ντούμα, «που υπήρχαν πριν από μένα αλλά εξακολουθούν να μας συμπαραστέκονται», όπως τόνισε, καθώς και τη Δρ. Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, αρχαιολόγο, διεθνούς φήμης κυκλαδολόγο, που μαζί με τον κ. Σταμπολίδη διοργάνωσαν το συμπόσιο. Επίσης, έκανε γνωστό ότι ο σχετικός τόμος με τα κείμενα των ομιλητών, που θα είναι έτοιμος σε έναν χρόνο από τώρα, θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γιάννη Σακελλαράκη, που διακρίθηκε για τις αρχαιολογικές του ανασκαφές και ανακαλύψεις στην Κρήτη και στις Αρχάνες, τόπος όπου εντοπίστηκε το ένα τρίτο από το σύνολο των κρητικών κυκλαδικών ειδωλίων.
Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος επικεντρώθηκε στα ειδώλια της παραλλαγής Κουμάσας (από τη νεκρόπολη στο Ηράκλειο Κρήτης), θέτοντας και κάποια από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, όπως αν μέρος από τα εν λόγω ειδώλια ήταν προϊόντα εργαστηρίου κυκλαδιτών που είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη, ποιο ήταν το νόημα των γλυπτών αυτών και αν τα κυκλαδικά ειδώλια είχαν, εκτός από ταφική, και άλλη χρήση. Μετά από κάθε ανακοίνωση παρεμβάλλεται συζήτηση, ενώ οι συνεδρίες, στις οποίες προεδρεύουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, χωρίζονται ανάλογα με τα κατά νομό ευρήματα, ενώ η τελευταία συνεδρία, που ξεκινά αύριο το απόγευμα, αφορά την προέλευση της πρώτης ύλης των ειδωλίων, καθώς και τις ενδείξεις γραπτής απόδοσης των χαρακτηριστικών στα κυκλαδικά και κυκλαδικού τύπου ειδώλια από την Κρήτη.
Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου.