Ο Ερντογάν προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Β. Ιράκ - iefimerida.gr

Ο Ερντογάν προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Β. Ιράκ

PKK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 10 000 τούρκοι στρατιώτες επιχειρούν από χθες στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με το Βόρειο Ιράκ, στην μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων Αυτονομιστών του PKK.
Η απάντηση της Τουρκίας στην χθεσινή επίθεση των Κούρδων επαναστατών εναντίον τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που προκάλεσε το θάνατο 24 τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό 18, είναι ιδιαίτερα σκληρή. Πρόκειται για την πιο μεγάλη επίθεση από Κούρδους αυτονομιστές από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ στην χθεσινή επέμβαση των Τούρκων ο τουρκικός στρατός μιλά για 21 νεκρούς Κούρδους αντάρτες.
Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτό είναι ένα «πρώτο βήμα» κατά των Κούρδων ανταρτών και προειδοποιεί για κλιμάκωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων: «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα. Ο στρατός είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση, τόσο από τον αέρα, όσο και από το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να τους εμποδίσει να χρησιμοποιούν ιρακινό έδαφος για μελλοντικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας.
«Η κυβέρνηση του Ιράκ τονίζει ξανά ότι η χώρα δεν θα αποτελέσει λιμάνι ή καταφύγιο για οποιαδήποτε ξένη ένοπλη και τρομοκρατική ομάδα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, τονίζοντας ότι η Βαγδάτη και η τοπική κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ «έχουν δεσμευθεί για την ασφάλεια των συνόρων» για να εμποδίσουν την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ