Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις ΗΠΑ αφήνει να εννοηθεί πως όποιος άλλος έρθει στη χώρα θα είναι το ίδιος... καλός με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα, ο επόμενος που μετέβη στις ΗΠΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο «ροκ σταρ» Τσίπρας, όπως γράφει το αμερικανικό CNBC, το οποίο αναφέρει ότι το «ατέλειωτο ελληνικό δράμα, τελικά, έφτασε και στις ΗΠΑ». Αυτό που αποζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το άρθρο, είναι γενναιόδωρους φίλους που δεν βρήκε μεταξύ των ομολόγων του στην Ευρωζώνη, ως προς το θέμα του χρέους.
«Ο Τσίπρας πήρε το καπελάκι του και πήγε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Clinton Global Initiative, ελπίζοντας να σχηματίσει συμμαχίες από ανθρώπους της αγοράς που επιθυμούν με τη σειρά τους την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως τους Γερμανούς που κρατούν σκληρή στάση», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.
Τόσο στην ομιλία του στον ΟΗΕ, όσο και στη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ζήτησε από τους Ελληνοαμερικανούς να συμβάλλουν με τη σειρά τους σε αυτή την προσπάθεια. «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα, όμως οι δυνάμεις της Ευρωζώνης δεν θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να έχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος. Μπορεί το ΔΝΤ να ζητάει με τη σειρά του διαγραφή χρέους, ωστόσο δεν επιθυμεί να έρθει σε κόντρα με την Ευρώπη. Γι' αυρό και ο Τσίπρας αναζητεί συμμάχους και πιθανή υποστήριξη στις ΗΠΑ».
Το CNBC επικαλείται και το ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκαν την υποστήριξη των ΗΠΑ, στις συζητήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, μέσω ενός τηλεγραφήματος που μετέφερε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρήστος Παναγόπουλος.
Το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που θα επιλέξει η Ευρωζώνη να επιλύσει το θέμα του ελληνικού χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική της χώρας να ελέγξει τα οικονομικά της. Το CNBC σημειώνει ότι είναι σημαντικό και για τους πιθανούς επενδυτές που αποζητούν δημοσιονομική σταθερότητα και βιώσιμο χρέος, έτσι ώστε να αποφασίσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Μα, και για τον Τσίπρα είναι σημαντικό να λυθεί το θέμα, καθώς στο μεταξύ θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρώπη φαίνεται να είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών, μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης του χρέους, αλλά και ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους που δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η πρόταση θα αναγκάσει την Ελλάδα να βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών για πάρα πολλά χρόνια, ίσως και για δεκαετίες. «Το χρέος και η διευθέτησή του δεν μπορεί να είναι το βραβείο για περισσότερη αντιπαραγωγική λιτότητα. Αυτά που προσφέρουν είναι ψίχουλα», αναφέρει ο καθηγητής του Princeton, Ασόκα Μόντι.
Ο Τσίπρας αναζητεί συμμάχους στη διεθνή κονίστρα, καθώς γνωρίζει πως η βασική του πρόταση είναι να υπάρξει ανταλλαγή ομολόγων (swap) για να μπορέσει το χρέος να γίνει βιώσιμο. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει απώλειες για τους δανειστές.