Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς "κούρεμα" των καταθέσεων και με την παροχή ρευστότητας από τα διευρυμένα κανάλια ρευστότητας της ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, με εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό σε μια σειρά από τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Τ. Κατσέλη, στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα: "The Greek Crisis and Beyond" μαζί τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN Fareed Zakaria.
Η κα Κατσέλη τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες επιμέρους ρυθμίσεων της συμφωνίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας εφόσον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτατη συναίνεση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων οι οποίες επιτρέπουν τον βιώσιμο οικονομικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.
Η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την έναρξη, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση της επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν προτεραιότητες για την αύξηση των επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η διαπραγμάτευση, τέλος, που αναμένεται να ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, αποτελεί έναν ακόμα θετικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην ίδια θεματική ενότητα μίλησαν, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, η Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελλάδος Γιάννα Αγγελοπούλου και ο επικεφαλής του Soros Fund Management Τζορτζ Σόρος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ