Εκκληση ΟΗΕ: Βοηθήστε τους εκτοπισμένους εξαιτίας της Μπόκο Χαράμ -Χρησιμοποιούν παιδιά ως βομβιστές - iefimerida.gr

Εκκληση ΟΗΕ: Βοηθήστε τους εκτοπισμένους εξαιτίας της Μπόκο Χαράμ -Χρησιμοποιούν παιδιά ως βομβιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατομμύρια εκτοπισμένους στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, εξαιτίας της Μπόκο Χαράμ, απηύθυναν τα Ηνωμένα Εθνη, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Καμερούν.

Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες που έχουν προκαλέσει υποσιτισμό και ασθένειες. Μια επίθεση από τις δυνάμεις της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν νωρίτερα αυτό το χρόνο εξώθησε την Μπόκο Χαράμ μακριά από τα περισσότερα εδάφη που κρατούσε υπό τον έλεγχο της στη βόρεια Νιγηρία. Αλλά οι μαχητές έκτοτε εξαπολύουν νέες επιθέσεις με ένα νέο κύμα αιματηρών επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

«Αυτές οι εκτοπισμένες οικογένειες χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια, καθώς τα παιδιά τους χρησιμοποιούνται ως βομβιστές σε αγορές και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς», δήλωσε ο υπουργούς Εξωτερικών του Τσαντ Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ στη σύσκεψη προειδοποίησαν πως η παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης προς την περιοχή κινδυνεύει να ξεχαστεί εν μέσω άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν. Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα Μπρίγκι Ραφίνι δήλωσε πως η περιοχή βρίσκεται εν μέσω μιας αληθινής καταστροφής. «Εχουμε ανάγκη τεράστιας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα. Ο τοπικός πληθυσμός έχει μοιραστεί με αυτούς τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους τα λιγοστά που διαθέτει, ενώ και οι ίδιοι ζουν κάτω από εξαιρετικά ευάλωτες συνθήκες», τόνισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον Μάιο του 2013 και 250.000 από αυτούς έφυγαν από την Νιγηρία για να καταφύγουν στο Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, πολλοί περπατώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. «Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες πλήττουν την περιοχή κατ' επανάληψη. Ο υποσιτισμός και το ξέσπασμα ασθενειών βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό», δήλωσε ο επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Στέφεν O' Μπράιαν. «Η Μπόκο Χαράμ τους εξώθησε στα άκρα», συμπλήρωσε.

Ο O' Μπράιαν τόνισε πως οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για το 2015 για τη βοήθεια αυτών των εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα χρηματοδοτήθηκαν όλες λιγότερο από το μισό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες τη χρηματοδότηση 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΗΕ Μπόκο Χαράμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ