Με μια μετεκλογική ανάλυση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η επενδυτική Pimco αποκρούει τις ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέος κύκλος ανησυχίας γύρω από την Ελλάδα.
Με άρθρο του Νίκολα Μάι στο Business Insider, η εταιρεία Pimco (έχει με τη σειρά της επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους), θεωρεί πως η μη συμμετοχή κεντρώων δυνάμεων στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προκαλεί έντονους προβληματισμούς ως προς το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Μάι σημειώνει πως μόνο εν μέρει μπορεί να δεχθεί αυτές τις αρνητικές υποσημειώσεις, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαλακώσει τη στάση του σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε ήταν αμιγώς υπέρ του ευρώ και η πλατφόρμα του προγράμματός του διαπνέεται από τις «ιδέες» του Μνημονίου. Καμία σχέση με όσα διακήρυττε τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι τα πλέον εξτρεμιστικά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον αποχωρήσει συντασσόμενα κάτω από το νέο πολιτικό σχήμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα ελευθερία κινήσεων.
«Οπλισμένος με την εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να έχει μια συνεργατική προσέγγιση προς την Ευρώπη. Θεωρούμε πως θα ολοκληρώσει το πρώτο review με επιτυχία, πριν από το τέλος του 2015», αναφέρει το άρθρο.
Αν συμβεί αυτό, τότε η Pimco πιθανολογεί πως η Ευρώπη, ως ανταπόδοση, θα του προσφέρει κάτι. Όπου αυτό το «κάτι» μεταφράζεται σε μια απομείωση του χρέους, έτσι ώστε να ενταχθεί οργανικά στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνουν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπάρχουν, βέβαια, και γκρίζες ζώνες που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα και αυτά έχουν να κάνουν με τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Μάι, θεωρεί πως η ελληνική οικονομία δύσκολα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και σε βιώσιμα οικονομικά μεγέθη σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ακόμη και έτσι, όμως, δεν διαβλέπει κινδύνους (πολλώ δε μάλλον στο επίπεδο της κρίσης) για την Ευρώπη και τούτο διότι οι δανειστές θα δουν σύντομα τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες της χώρας και να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις.
Για καταλήξει πως ο δρόμος για το χρέος της Ελλάδας παραμένει δύσβατος, αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στο 2016 η Ελλάδα δεν θα ταράξει τα διεθνή ύδατα με αρνητικές ειδήσεις.