Το στίγμα των ανατροπών που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος έδωσαν Τσακαλώτος- Χουλιαράκης, αλλά όπως φαίνεται πέρα από τις σκέψεις και τα σενάρια, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα καταλήξει στο εύρος των αλλαγών, πόσο μάλλον εάν μπορεί να εφαρμόσει μια ενιαία κλίμακα, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.
Στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται "εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα" και αυτή ακριβώς ήταν η επισήμανση που έκανε και ο Γ. Χουλιαράκης και ο Ε. Τσακαλώτος. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, που σήμερα φορολογούνται με 4 διαφορετικές κλίμακες, προκαλώντας απώλειες εσόδων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Με αυτά τα δεδομένα, υπό εξέταση είναι η εφαρμογή ενιαίας κλίμακας, στην οποία δύσκολα θα υπαχθούν, όμως, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι δανειστές έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε ολοταχώς για αυξήσεις συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα, πιθανώς από 30.000 ευρώ και άνω, με "εργαλείο" την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια για το αφορολόγητο, που σήμερα είναι 9.550 ευρώ για την κλίμακα εισοδήματος και 12.000 ευρώ για την έκτακτη εισφορά. Εάν το νέο αφορολόγητο μείνει στις 12.000 ευρώ, εξετάζεται όσοι το υπερβαίνουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αλλά με πολύ μικρό συντελεστή, έτσι ώστε τελικά να μην έχουν επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22%, αλλά με μείωση φόρου 2.100 ευρώ που απομειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 21.000 ευρώ και τελικά "σβήνει" στις 42.000 ευρώ.
Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή πολύ χαμηλών συντελεστών, οδηγεί σε μια κλίμακα με πολλά κλιμάκια, πιθανώς σε 8 ή σε 10, κάτι που δεν συνάδει με την άποψη των δανειστών περί απλοποίησης, ενώ όπως αναφέρουν έμπειροι φοροτεχνικοί, για να βγει ο... λογαριασμός θα πρέπει ο ανώτατος συντελεστής να μπει κάπου στο 50%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την φοροαποφυγή και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.