MarketWatch: Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων -Ζητούν από τον Τσίπρα να επιστρέψει στη λογική - iefimerida.gr

MarketWatch: Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων -Ζητούν από τον Τσίπρα να επιστρέψει στη λογική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δανειστές, αμέσως μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και το σχηματισμό της κυβέρνησής του, περιμένουν να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες, πάλι, περιμένουν να επιστρέψει η χώρα σε μια πολιτική και οικονομική κανονικότητα.

Το MarketWatch συνομίλησε με τέσσερις Έλληνες που ανήκουν πάνω κάτω στην ίδια κοινωνική κατηγορία, αλλά έχουν διαφορετικές διαδρομές και όνειρα. Ωστόσο, άπαντες συγκλίνουν σε αυτό ακριβώς το αίτημα: να επιστρέψει η λογική στην Ελλάδα.

Ο 35χρονος Ντίνος Ψαρόπουλος, μάνατζερ σε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών, αναφέρει: «Δεν έχει σημασία αν έχουμε να κάνουμε με Δεξιά ή Αριστερά. Αυτό που θέλουμε είναι μια κυβέρνηση που θα θέλει να κυβερνήσει, αντί να προκηρύσσει εκλογές κάθε δύο μήνες.

Ο 31χρονος Πανταζής Δεληγιάννη, πρώην μηχανικός που πλέον διευθύνει ένα ρεστοράν στον Τρίλοφο, ελπίζει ότι χρειάζεται να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν μια νέα αρχή στην οικονομία και να βοηθήσουν κάποιους επενδυτές να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Παραδέχεται πως πολλοί φίλοι του αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Ο ίδιος, το 2011, έκανε μια νέα αρχή, εγκατέλειψε τη δουλειά του και αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να ανοίξει ένα παραδοσιακό ρεστοράν.

Πάντως, η εμπειρία του από τη μέχρι τώρα επαφή του με το κράτος ήταν τραυματική, καθώς έχει να λέει για τη γραφειοκρατία και την περίπλοκη φορολογία που αντιμετώπισε. «Υπάρχει έλλειψη λογικής σε αυτή τη χώρα. Η επιχειρηματικότητα θεωρείται έγκλημα. Το κράτος υποθέτει πως εσύ θα κλέψεις από τη φορολογία κι εκείνο θα σε πιάσει στη συνέχεια και θα σε τιμωρήσει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μετά βίας αντέχουμε και συνεχίζουμε. Είναι τρέλα όταν ξέρεις πόσοι φόροι σε περιμένουν το επόμενο διάστημα».

Ο Ντίνος Ψαρόπουλος θέτει ευθέως το θέμα των capital controls και τη ζημιά που υπέστησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με τους διεθνείς προμηθευτές τους. «Εδώ και 50 χρόνια υπάρχει μια πολύ καλή σχέση των επιχειρήσεων με τους προμηθευτές. Τώρα, μέσα σε ένα μήνα, αυτό το πράγμα βαίνει προς καταστροφή. Δεν έχουμε να τους πληρώσουμε και ευτυχώς κάποιοι εξακολουθούν να μας στέλνουν αγαθά με πίστωση».

Ο Κωστής Τσίκινας, είναι πρώην προπονητής μπάσκετ και πλέον συνταξιούχος. Εδώ και καιρό μετράει και ξαναμετράει τα χρήματα της σύνταξής του και του βγαίνουν τα μισά. Το 50% της σύνταξής του χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο. «Η μεγαλύτερη ήττα από την κρίση θα είναι να χάσουμε την ανθρωπιά μας», λέει ο 64χρονος Τσίκινας, «αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που δεν αγοράζεται με χρήματα».

Για την 28χρονη δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη, Δήμητρα Διχάλα, το μοναδικό θετικό από αυτές τις σύντομες εκλογές είναι ότι επιβεβαιώσαμε ως χώρα τη δέσμευσή μας με τους δανειστές: «Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, όλες οι εξελίξεις δείχνουν πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους δανειστές της. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που θα μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο δίχως να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες».




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας δανειστές λιτότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ