Ο Πάπας Φραγκίσκος σπάει τα νεύρα της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Ο Πάπας Φραγκίσκος σπάει τα νεύρα της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, που εμφανίζεται σε δημόσια συγκέντρωση. Με μία προϋπόθεση. Αυτό το πρόσωπο να τους... βοηθάει.

Μόνο που ο Πάπας Φραγκίσκος, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν έχει προτεραιότητα το πώς θα διευκολύνει τη μυστική υπηρεσία της χώρας, που έχει την ευθύνη της προστασίας του. Τον ενδιαφέρει περισσότερο να συναντηθεί με τους πιστούς και μάλιστα χωρίς εμπόδια. Και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στους πράκτορες.

Ο Τζόσεφ Κλάνσι για παράδειγμα, ήταν ένας από τους επικεφαλής πράκτορες στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Κι όμως, η περίπτωση του Πάπα τον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Γιατί το πλήθος που θα συγκεντρωθεί για τον Ποντίφικα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Και ο Πάπας δεν θέλει τίποτα να μπει ανάμεσα σε εκείνον και τους πιστούς.

Μαζί με άλλα μέλη της μυστικής υπηρεσίας, ο Κλάνσι ταξίδεψε στο Βατικανό, για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς φέρεται ο Πάπας σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Και εκεί διαπίστωσε τις δυσκολίες. «Ο κόσμος πετάει πράγματα. Σημαίες, κούκλες, ακόμη και μωρά του δίνουν. Είναι δύσκολο, γιατί δεν θέλουμε να είναι υπερβολικοί οι πράκτορές μας. Και ο ίδιος δεν θέλει να γίνει κάτι τέτοιο. Ομως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τίποτα», λέει ο Κλάνσι στους New York Times.

Κάπως έτσι, από σήμερα- Τρίτη- που ξεκινά η επίσκεψη του Πάπα στις ΗΠΑ, οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για προστατεύσουν έναν Ποντίφικα ο οποίος δεν θέλει να μένει μέσα στο όχημα που τον προστατεύει. Και μάλιστα, επιμένει η αυτοκινητοπομπή να σταματά διαρκώς, ώστε να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο.

Για να καταφέρουν να τον προστατεύσουν, οι πράκτορες έχουν καταφύγει σε ασυνήθιστα μέτρα. Στη διαδρομή του θα έχουν στηθεί «παρατηρητήρια», για να εντοπιστούν τυχόν όπλα και εκρηκτικά. Θα απαγορεύονται τα selfie sticks κοντά στον Πάπα. Στη Νέα Υόρκη, θα είναι παράνομη η πτήση drone κατά την επίσκεψή του, ενώ κάποιες περιοχές δεν θα έχουν ούτε ταχυδρομική υπηρεσία! Κάποιοι δρόμοι θα μείνουν κλειστοί, σε περίπτωση που συμβεί κάτι και χρειαστεί να μεταφέρουν γρήγορα τον Φραγκίσκο. Στην Ουάσιγκτον, οι αρχές περιμένουν τέτοιο κυκλοφοριακό, που πολλοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έλαβαν την εντολή να μείνουν στο σπίτι τους και να δουλέψουν από εκεί, κατά την επίσκεψη του Πάπα.

Ο Φραγκίσκος βέβαια θα έχει μαζί του και τη δική του ασφάλεια. Ομως, για να είναι έτοιμοι, οι Αμερικανοί πράκτορες έκαναν μέχρι και «προπόνηση», στο Μέριλαντ. «Αυτό έγινε για να μπορούν οι άνδρες μας να πάρουν τις θέσεις τους και να μάθουν πώς να επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον και να ''διαβάζουν'' τη γλώσσα του σώματος», εξήγησε ο Κλάνσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ