Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τιμητική έκθεση αφιερωμένη στον πολυπράγμονα δημιουργό Νίκο Δήμου, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων μιας ζωής γεμάτης δημιουργία. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 24 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2015.
Το Μουσείο Μπενάκη έναν αρκετά γνώριμο δημιουργό που έδρασε και ξεχώρισε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως η λογοτεχνία, η δημοσιογραφία, η διαφήμιση, η φωτογραφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Δήμου δούλεψε πάντα στο περιθώριο. Αν και δημοσιογραφεί ανελλιπώς, και με μεγάλη επιτυχία, επί 36 χρόνια, δεν έγινε ποτέ μέλος της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα με την δημοσιογραφική του δουλειά, ο Νίκος Δήμου ασχολήθηκε με όλα τα είδη του πεζού λόγου: μυθιστόρημα, δοκίμιο, φιλοσοφία, σάτιρα. Σαν συγγραφέας έγραψε και κυκλοφόρησε 64 βιβλία, διαβάστηκε πολύ, πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα, έλαβε θετικές κριτικές, αλλά αναγνωρίστηκε περισσότερο στο εξωτερικό, όταν μεταφράστηκαν εκεί τα βιβλία του.
Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Γνωστότερα στο ευρύ κοινό είναι τα βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την ελληνική πραγματικότητα: «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», «Οι Νέοι Έλληνες», «Η Χαμένη Τάξη», «Απολογία ενός Ανθέλληνα», κ.α.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά βιβλία του Νίκου Δήμου είναι:
Πεζά: «Παρ' όλα αυτά», «Μικρά Βήματα», «Το Ημερολόγιο του Καύσωνα», «Τολμηρές Ιστορίες»
Φιλοσοφία: «Ο Έλληνας Βούδας», «Το Απόλυτο και το Τάβλι», «Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία»
Ποίηση: «Το βιβλίο των Γάτων» και οκτώ ποιητικές συλλογές συγκεντρωμένες στον τόμο «Ποιήματα 1950-2005»
Δοκίμια: «Προσεγγίσεις», «Οδυσσέας Ελύτης», «Τα Πρόσωπα της Ποίησης», «Η Τέλεια Διαδρομή», «Ψηφιακή Ζωή», «Από την Πορνογραφία στα Κόμικς» και μια ανθολογία με τον τίτλο «Δοκίμια»
Αυτοβιογραφία: «Από την Μιχαήλ Βόδα στην Σύρου», «Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσε», «Οδός Γαλήνης» και «Οι Δρόμοι μου»
Εκτός από συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος και χρονογράφος, ο Νίκος Δήμου εργάστηκε ως δημιουργός και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτογράφος, διαφημιστής, καθώς και τεχνολόγος σχολιαστής σε θέματα υπολογιστών, αυτοκινήτου και φωτογραφίας. . Η ιδιότητα του ως φωτογράφου φαίνεται μέσα από γνωστές, αλλά και άγνωστες, σπάνιες φωτογραφίες του.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο της διαφήμισης ξεκίνησε το 1962 και συνεχίστηκε μέχρι το 1983 οπότε και αποσύρθηκε για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο γράψιμο. Η δράση του στη διαφήμιση προβάλλεται στην Έκθεση μέσα από επιλεγμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις εμπορικών προϊόντων καθώς και μέσα από την προβολή ειδικών θεμάτων που συνδέθηκαν με σημαντικά γεγονότα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λέξεις «Δεν Ξεχνώ» πάνω στην εικόνα του χάρτη της μισής ματωμένης Κύπρου που δημιούργησε ο Νίκος Δήμου αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974.
Στην έκθεση «Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων» παρουσιάζονται όλα τα βιβλία του συγγραφέα στις πολλαπλές ελληνικές και ξένες εκδόσεις τους, στοιχεία αρχείου και αλληλογραφίας, ανθολογία από κριτικές και γνώμες, η πορεία μερικών δημιουργιών όπως «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» ή το «Δεν Ξεχνώ», μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας, επιλογή διαφημίσεων, καθώς και αποσπάσματα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί και αφιέρωμα 200 σελίδων με ανθολογία κειμένων του Νίκου Δήμου, φωτογραφίες και κριτικά δοκίμια και απόψεις.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Δημητριάδη
Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος
INFO
Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων
Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138
Διάρκεια Έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2015
Εγκαίνια: Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20:00