«Κόλλησαν» οι φορολογικοί έλεγχοι τον Αύγουστο -Εγινε μόλις ένας - iefimerida.gr

«Κόλλησαν» οι φορολογικοί έλεγχοι τον Αύγουστο -Εγινε μόλις ένας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόλις έναν (!) έλεγχο κατάφερε να ολοκληρώσει τον Αύγουστο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και όσο κι αν θα μπορούσε να αποδοθεί αυτό στις πρόωρες εκλογές, είναι προφανές ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός χρειάζεται ένα γερό "μπαμ" για να πάρει μπροστά.

Έλλειψη έμπειρου ελεγκτικού προσωπικού, κόπωση, ανεπαρκή τεχνικά μέσα αλλά και οικονομικά κίνητρα για το υφιστάμενο προσωπικό, είναι οι ρίζες του κακού, που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΚΕΜΕΕΠ: εισπράξεις 281 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 370 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα κι από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, που έχει "γονατίσει" από τον όγκο των υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώσει με ελάχιστο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 20 ελεγκτές έχουν αναλάβει να "τρέξουν" τους περίπου 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων καταθετών και των εμβασμάτων! Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι στο 8μηνο είχαν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι έναντι στόχου 900, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με μόνο θετικό ότι οι εισπράξεις των 48 εκατ. ευρώ είναι κοντά στο στόχο των 77 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς είναι δυνατόν να είναι ευχαριστημένο το οικονομικό επιτελείο από τέτοιες εισπράξεις, από τέτοιου είδους υποθέσεις που... προσφέρονται για... πολλά.
Αυτό που, επίσης, πρέπει να δει ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι οι βραδείς ρυθμοί με τους οποίους πραγματοποιούνται οι εσωτερικοί έλεγχοι, δηλαδή το "ξεσκόνισμα" στα περιουσιακά στοιχεία ελεγκτών και Διευθυντών. Με τη συμπλήρωση του οκταμήνου είχαν ολοκληρωθεί 69 τέτοιοι έλεγχοι, όταν ο στόχος είναι 200.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φορολογικοί έλεγχοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ