Με ένα «ναι μεν, αλλά» κρίνει η Citigroup τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η έκθεση της τράπεζας αναφέρει ότι στην πραγματικότητα είχαμε την επανάληψη των εκλογών του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν πολλά αρνητικά γεγονότα (κλειστές τράπεζες, capital controls και πολιτική στροφή υπέρ του Μνημονίου).
Στη συνέχεια, η Citigroup αναφέρει μια σειρά από ζητήματα που είναι πιθανό να δημιουργήσουν προσκόμματα στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα έχει πιθανώς μικρότερη πλειοψηφία στη Βουλή, σε σχέση με την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο (155 έναντι 162 βουλευτές), αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά σταθερή, καθώς λείπουν οι ακροαριστεροί αντιφρονούντες που έχουν αποχωρήσει από την κόμμα.
Η Citigroup εκτιμά ότι η συμφωνία διάσωσης απολαμβάνει μια ευρεία υποστήριξη επίσης μεταξύ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθιστώντας την επικείμενη νομοθεσία πιο εύκολη σε σχέση με τις προηγούμενες.
Ωστόσο, η Citigroup πιστεύει πως η εφαρμογή των πολύ φιλόδοξων όρων διάσωσης μέσα στο σύντομο χρονικό πλαίσιο παραμένει δύσκολη, παρά την δεδηλωμένη δέσμευση Τσίπρα «να το πράξει».
Μάλιστα, αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν ακόμη αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, η απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα σκληρύνει τη στάση των ψηφοφόρων, οι οποίοι πιθανόν να μην διευκολύνουν τη δουλειά της νέας κυβέρνησης.
Η μη συμμόρφωση με τους όρους διάσωσης θα μπορούσε και πάλι να αφήσει την Ελλάδα χωρίς ρευστότητα.
Επίσης, οι επίσημες συζητήσεις για τα πιθανά μέτρα προς την ελάφρυνση του χρέους εξαρτώνται από την τήρηση του προγράμματος, η οποία είναι και προαπαιτούμενο για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο.
Κατά την άποψη της Citigroup, το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα εξετασθεί εκ νέου κατά τα επόμενα τρίμηνα.