Υπάρχει μία αυξημένη αποχή ως προς τις προηγούμενες εκλογές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο εμφανίζεται, ώστε να κάνουμε λόγο για απαξίωση της πολιτικής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος.
"Η αποχή είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο όσο δείχνουν τα κανάλια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για απαξίωση της πολιτικής. Υπάρχουν, ωστόσο, περίπου 600.000 ψηφοφόροι που απουσιάζουν από κάλπες" είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εκτιμά, η αποχή αυτή οφείλεται στην αποδημία (ετεροδημότες και νεοαπόδημοι επιστήμονες), στο σημαντικό κόστος μετακίνησης, αλλά και στην εκλογή με λίστα, αντί σταυρού, στα ψηφοδέλτια, γεγονός που δεν κινητοποίησε υποψηφίους και ψηφοφόρους.
Γενικότερα για το ποσοστό αποχής εκτίμησε πως οφείλεται στους εκλογικούς καταλόγους που δεν είναι τακτοποιημένοι, αφού υπάρχουν ακόμη πεθαμένοι από την περίοδο 1967-74, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως οι μετανάστες του 1960-70, τα παιδιά τους, και οι περίπου 300.000 νεοαπόδημοι επιστήμονες.
Το μεγαλύτερο ρεκόρ αποχής είναι αυτό των ευρωεκλογών του 2009, οπότε κι έφτασε στο 47,5%, (κυρίως επειδή ήταν καλοκαίρι και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος).