H εποχική κατάθλιψη είναι μία συχνή μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως κατά την έναρξη του φθινοπώρου και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην ρουτίνα διατροφής και ύπνου αλλά και χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας και διάθεσης.
Εμφανίζεται στο 10 με 20% του συνολικού πληθυσμού. Τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά και συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Το χειμώνα επίσης έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερους απλούς υδατάνθρακες σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τρόποι αντιμετώπισης της μέσω αλλαγών στις διατροφικές μας συνήθειες:
-Καταναλώση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, που είναι ένα αμινοξύ το οποίο αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία και ευθύνεται για την καλή διάθεση και ευφορία που αισθανόμαστε. Υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν το κρέας, τα αυγά, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.
-Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2-3 φορές στην εβδομάδα συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Θα ήταν ωφέλιμο λοιπόν να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση μια μερίδα σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, φρέσκο τόνο, ξιφία, γαύρο ή ρέγγες.
Πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση προϊόντων αυξημένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Η κατανάλωση γλυκών σνακ προσωρινά βελτιώνει τη διάθεση, όμως μετά από λίγη ώρα το αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που υπήρχαν πριν την κατανάλωση του πλούσιου σε απλά σάκχαρα προϊόντος.
-Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι φυτικά προϊόντα όπως το σιβηριανό τζίνσενγκ και το βάλσαμο ή σπαθόχορτο (St Johh's wort) συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εποχικής κατάθλιψης.
-Τέλος, καθοριστικής σημασίας είναι η άσκηση: Περπάτημα, γυμναστική, τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση.