Κανένα νόημα δεν έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα, υποστηρίζει σκληρό άρθρο του Politico, σημειώνοντας πως η ερώτηση- κλειδί δεν είναι το ποιος θα κερδίσει, αλλά το αν η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να μείνει στην εξουσία για όσο χρειάζεται ώστε να αναμορφώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να εκταμιευθούν τις κρίσιμες δόσεις του δανείου.
Η ΕΕ περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους της τελευταίας συμφωνίας, αλλά η αποδοχή του ευρέως αντιδημοφιλούς προγράμματος δεν έχει κάνει τίποτα για να μπει ένα τέλος στην αυξανόμενη πολιτική αστάθεια της Ελλάδας, γράφει ο Μάθιου Κάρνιτσνινγκ στο Politico. «Με την Ελλάδα να οδεύει στον όγδοο χρόνο ύφεσης, την ανεργία να αναμένεται να αυξηθεί και τους ανθρώπους πιο απογοητευμένους από ποτέ, είναι ασαφές το τι θα σταματήσει την πολιτική αναταραχή. Αν η επόμενη κυβέρνηση αποδειχθεί όσο βραχύβια ήταν η προηγούμενη, οι προοπτικές για το μέλλον της χώρας στο ευρώ γίνονται δυσοίωνες». Ομως, συνεχίζει το άρθρο, η κοινή άποψη στην Ελλάδα αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι πως αυτές οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετες. Οποιος συνασπισμός κι αν δημιουργηθεί, τονίζουν όσοι έχουν αυτή την άποψη, δεν θα έχει άλλη επιλογή πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και ο μόνος δρόμος για να το κάνεις αυτό είναι να παραμείνεις στο μονοπάτι του προγράμματος», δηλώνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, προσθέτει ο ίδιος- ανάμεσά τους και η επιβολή των capital controls- οδήγησαν σε μία «σχεδόν επιθανάτια εμπειρία» της χώρας, που έδειξε στους Ελληνες ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτικά παρά να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις αν θέλουν να παραμείνουν στη νομισματική ένωση.
«Ομως, δεν είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα εμείνει στη συμφωνία με την Ευρώπη, αν επανεκλεγεί», γράφει το Politico. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση ανάσχεσης των δημόσιων περικοπών. Η απόφαση του Τσίπρα να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές άφησε απογοητευμένους πολλούς υποστηρικτές του κόμματος και προκάλεσε την αποχώρηση βουλευτών του που σχημάτισαν νέο κόμμα».
«Δεν βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά», εκτίμησε ο Γιάννης Κουτσομύτης. «Υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του όταν θα πρέπει να πρέπει να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.
Για να προχωρήσει η συμφωνία, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να θεσπίσει σωρεία μεταρρυθμίσεων τις επόμενες εβδομάδες. Μόνο τότε θα απελευθερώσουν οι δανειστές περαιτέρω βοήθεια, υπενθυμίζει το Politico. «Αν η Αθήνα καθυστερήσει, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την άρση των ελέγχων κεφαλαίων», προειδοποιεί, ενώ σημειώνει πως αν η ανακεφαλαιοποίηση καθυστερήσει έως τις αρχές του επόμενου χρόνου, η εφαρμογή των νέων κανονισμών για τις τράπεζες θα «σβήσει» πολλές μικρές επιχειρήσεις που είναι οι κύριοι καταθέτες των τραπεζών.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η προοπτική της μεταρρύθμισης θα επιφύεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητικό εταίρο, με τον Τσίπρα να αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ. Αν το κόμμα του κάνει συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οι προοπτικές να προχωρήσει το πρόγραμμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από ότι αν ανανεώσει τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει από τη ΝΔ, το πρόγραμμα θα είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρότι η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην τήρηση της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφασίσει να το εμποδίσει από την αντιπολίτευση», εκτιμά ακόμη ο συντάκτης του Politico. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο mea culpa από την πλευρά του και μία αλλαγή πορείας. Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να κοιτάξει μπροστά και να προβλέψει τα επόμενα βήματα του Τσίπρα, έχει αποτύχει θεαματικά», σχολιάζει ο κ. Παγουλάτος.