Dow Jones: Η Κρήτη θα βγάλει τον επόμενο πρωθυπουργό -Γιατί θα κάνει τη διαφορά - iefimerida.gr

Dow Jones: Η Κρήτη θα βγάλει τον επόμενο πρωθυπουργό -Γιατί θα κάνει τη διαφορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νησί μπορεί να κάνει τη διαφορά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Ναι, αν δεν είναι ένα... τυχαίο νησί, αλλά η Κρήτη.

Αυτό αναφέρει το δίκτυο Dow Jones Newswires που ρίχνει τα προεκλογικά... φώτα του στους Κρητικούς που για χρόνια είχαν γίνει το προπύργιο της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει το άρθρο, συνήθως οι Έλληνες ηγέτες που εστιάζουν στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το οποίο με πληθυσμό 620.000 άτομα συνεισφέρει μόλις τις 16 από τις 300 έδρες της ελληνικής Βουλής.

Αυτές οι έδρες θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, σε αυτές τις εκλογές που φαίνεται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να διώξει την λιτότητα, αλλά αποδέχθηκε μέχρι κεραίας τις απαιτήσεις των πιστωτών. Τώρα το κόμμα του βρίσκεται στήθος με στήθος με την συντηρητική Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


Παρότι και τα δύο κόμματα σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν την συμφωνία διάσωσης, την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα αποτέλεσμα που θα έφερνε τα ποσοστά τους σε κοντινή απόσταση, θα απαιτούσε την δημιουργία μιας μάλλον δύστροπης κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοστοβόρα περίοδο αστάθειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο είναι κρίσιμο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι έδρες τις Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό είναι "ανοιχτές", σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και αν οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς το προβάδισμα.

Καθώς ο εκλογικός νόμος τους το επιτρέπει, πολλοί ηγέτες κομμάτων- συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, οποίος ήταν στην πρωθυπουργία ως τον Αύγουστο- κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Κρήτη, σηματοδοτώντας το πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουν εκεί.

Το νησί για δεκαετίες ήταν σταθερά προσανατολισμένο προς την αριστερά και στις εκλογές του Ιανουαρίου υποστήριξε σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι η όποια απόκλιση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα έχουν εξοργιστεί από την αναστροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας προς την λιτότητα.

Στο κέντρο του Ηρακλείου- την πρωτεύουσα του νησιού- ο 30χρονος Νίκος Μανδούνας που είναι άνεργος, δήλωνε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Τσίπρα, όπως είχε πράξει τον Ιανουάριο.

"Τον υποστήριξα γιατί πίστευα ότι θα γινόταν κάτι για την νέα γενιά, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πέντε χρόνια και γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα για την ελληνική διάσωση", είπε. "Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν".

Συνήθως οι Έλληνες υποψήφιοι πρωθυπουργοί κατεβαίνουν στην Αθήνα. Αλλά σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποστήριξη της Κρήτης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, τους οποίους κινδυνεύει να δει να αυτομολούν.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι επίσης υποψήφιος εκεί. Οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ομοίως θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης.

Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα να κατέβουν υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες και εκ των υστέρων να επιλέξουν ποια θα έδρα θα κρατήσουν. Είναι σύνηθες για τους Έλληνες κομματικούς ηγέτες να κατεβαίνουν σε περιφέρειες στις οποίες δεν ζουν και αυτό είναι μέρος της εκλογικής στρατηγικής τους.

Άλλος ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι θα έχει απώλειες στην Κρήτη, είναι η Λαϊκή Ενότητα, η φράξια που διασπάστηκε από το κόμμα και επαναστάτησε κατά της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη. Ένας σημαντικός αριθμός ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη έχει συνταχθεί με την Λαϊκή Ενότητα.

Το νησί, του οποίου η τουριστική οικονομία χτυπήθηκε σκληρά από την λιτότητα, υπήρξε και στο παρελθόν το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκπορθήσει το "κάστρο" που κρατούσε το ΠΑΣΟΚ από ετών στο νησί. Τότε είχε εκληφθεί ως το κοσμικό σημείο στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη.

"Τώρα είναι πιο δύσκολα από τον Ιανουάριο", όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις μισές έδρες του νησιού, αναφέρει ο Δημήτρης Κλαράκης, ένας δικηγόρος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τα πέντε χρόνια μνημονίων και είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε γιατί χρειαζόταν ακόμα ένα", συμπλήρωσε.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 Κρήτη βουλευτικές έδρες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ