Σφοδρή φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εναντίον των συνδικάτων που έκλεισαν προσωρινά το Κολοσσαίο με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να αναγκαστούν να περιμένουν στην ουρά επί ώρες.
Οι εργαζόμενοι στο Κολοσσαίο συνεδρίασαν για δυόμισι ώρες χθες το πρωί και κράτησαν κλειστές τις εισόδους του μνημείου έως ότου ολοκλήρωσαν τη συνέλευσή τους.
Τόνισαν ότι η απόφασή τους να αναστείλουν τη λειτουργία του μνημείου είναι δικαίωμά τους, ενώ έξω από το Κολοσσαίο επικρατούσε πλήρης σύγχυση, καθώς είχαν αναρτηθεί πινακίδες στα αγγλικά που ενημέρωναν τους τουρίστες πως το μνημείο θα άνοιγε στις 11 μ.μ. αντί για τις 11 π.μ., όπως συνέβη τελικά.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε συνδικαλιστές που θέλουν να πλήξουν την Ιταλία να πάρουν όμηρο τον πολιτισμό», ήταν το οργισμένο μήνυμα του Ρέντσι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου ανήρτησε επίσης μια φωτογραφία που απεικόνιζε τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρά έξω από το Κολοσσαίο.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Πολιτισμού για διάφορα θέματα, από τις ελλείψεις προσωπικού ως τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. Το Κολοσσαίο και η αρχαία πόλη της Πομπηίας είχαν κλείσει προσωρινά και τον Ιούλιο, όταν οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει συνελεύσεις για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, που συγκάλεσε για να συζητηθούν οι νέοι οικονομικοί στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε μια επείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει περιορισμούς στις απεργίες και στις στάσεις εργασίας σε μουσεία, μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.
Το διάταγμα εντάσσει τα μουσεία και τα μνημεία σε έναν κατάλογο βασικών δημοσίων υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας και της παιδείας, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στις εργατικές κινητοποιήσεις.
Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού εφεξής θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια για να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας ή απεργίας, «όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις δημόσιες μεταφορές».
Τα συνδικάτα CGIL, CISL FP και UILPA ωστόσο σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως τα μνημεία ήδη καλύπτονταν από τη νομοθεσία για τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, που καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κοινού.
Παρά το ότι ανήκει στην κεντροαριστερά, ο Ρέντσι έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τα συνδικάτα τους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.