Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αστικός μύθος λέει πως αν ένα τρόφιμο πέσει στο πάτωμα και μείνει εκεί για λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα είναι ασφαλές για κατανάλωση γιατί τα μικρόβια δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να το μολύνουν.

Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ποιες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος όταν φάει κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]   | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Η καταλληλότητα ή όχι ενός τροφίμου που έχει καταλήξει στο πάτωμα εξαρτάται από το πόσο βρώμικη είναι η επιφάνειά του και από το πόσα βακτήρια κατάφεραν να περάσουν στο φαΐ.

Το πείραμα είχε ως εξής: Οι ερευνητές έβαλαν το βακτήριο της σαλμονέλα σε τρεις διαφορετικές επιφάνειες, ξύλο, κεραμίδι και χαλί. Μετά από πέντε λεπτά τοποθέτησαν στη βρώμικη και μολυσμένη επιφάνεια ψωμί για 5, 30 και 60 δευτερόλεπτα. Επανέλαβαν το πείραμα αυξάνοντας τον χρόνο σε 2, 4, 8 και 24 ώρες.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]   | iefimerida.gr 1

Το αποτέλεσμα ήταν πως η ακαταλληλότητα ενός φαγητού δεν εξαρτάται από τον χρόνο της παραμονής του σε μολυσμένη επιφάνεια αλλά από το πόσο μολυσμένη είναι η επιφάνεια.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]   | iefimerida.gr 2

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα ήταν πως αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το είδος της επιφάνειας. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να φάει κάποιος κάτι που έπεσε στο χαλί παρά στο πλακάκι και το ξύλο. Μόνο το 1% του βακτηρίου της σαλμονέλας μεταφέρθηκε από το χαλί στο φαγητό. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα και κυμαίνεται από 48% έως 70% όταν το φαΐ βρεθεί σε πλακάκι και ξύλο.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]   | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βακτήρια πάτωμα μόλυνση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ