Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώθηκαν απόψε, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις το ίδιο, ενώ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων προκειμένου να προσέλθουν ανεπηρέαστοι – κατά το δυνατόν – στις κάλπες οι ψηφοφόροι.
Τα κομματικά επιτελεία κάνουν απολογισμό αλλά και αγώνα πόρτα-πόρτα προκειμένου να διασφαλίσουν τα μέγιστα την ύστατη ώρα. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι από τις σπάνιες φορές που προσφέρει στον νικητή μια μοναδική ευκαιρία: Μια πλήρη τετραετία, χωρίς ενδιάμεσες κάλπες (δημοτικές, ευρωεκλογές κλπ). Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτός ο «καθαρός ορίζοντας» προσφέρει την πολυπόθητη - για κοινωνία και οικονομία - πολιτική νηνεμία.
Ζητούμενο η κυβερνητική σταθερότητα
Το ζητούμενο όλων - και κυρίως των δύο μονομάχων για την εξουσία, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, - είναι αφενός η πρωτιά, αφετέρου η κυβερνητική σταθερότητα.
Το σκηνικό των μετεκλογικών συνεργασιών, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία, παραμένει θολό καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή ότι αρνείται να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία, επέμενε για επανάληψη της συγκυβέρνησης με ΑΝΕΛ, εφόσον μπουν στη Βουλή, αν και άφηνε παράθυρο για πιθανότητα σύμπραξης με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έτεινε κατ' επανάληψιν χείρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα στραφεί προς τον Αλέξη Τσίπρα για συγκυβέρνηση, εφόσον έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Ωστόσο, μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις που συνάντησε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «δεν θα παρακαλέσουμε κιόλας» και πως θα στραφεί σε άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).
Καραδοκούν οι εφαρμοστικοί νόμοι
Το Μνημόνιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής, ωστόσο απομένει η εφαρμογή του και «καραδοκούν» οι εφαρμοστικοί νόμοι. Αυτή η πραγματικότητα δεσμεύει τον νικητή των εκλογών – όποιος και αν είναι αυτός – και την επόμενη κυβέρνηση, όποιοι και αν μετέχουν σ' αυτή.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εντολή διακυβέρνησης, θα έχει να αντιμετωπίσει έναν «δεύτερο γύρο» αντιδράσεων εντός του κόμματός του, μετά την διάσπαση με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Οπως έχουν παρατηρήσει αρκετοί πολιτικοί παράγοντες – και έχει προειδοποιήσει ανοικτά ο Ευ. Βενιζέλος – είναι πιθανόν να προκύψει και νέο «αντάρτικο» στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που ίσως να οδηγήσει και σε νέα διάσπαση του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική σταθερότητα θα κρίνεται καθημερινά.
Εφόσον κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να κυβερνήσει επίσης σε συνεργασία με άλλα κόμματα, κάτι που μπορεί να υποκρύπτει και εσωτερικές εντάσεις – μικρότερου βεληνεκούς πάντως από ό,τι στο προηγούμενο σενάριο – όπως είχε συμβεί και στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.
Ερχεται η αξιολόγηση
Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει επίσης το γεγονός ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες και προκύψει η νέα κυβέρνηση, οι δανειστές θα έρθουν για την αξιολόγηση πεπραγμένων και από την επιτυχή έκβαση αυτής θα κριθεί αν θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ως εκ τούτου, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν επιτρέπουν αβελτηρίες στη νέα κυβέρνηση.
Οπως επισημαίνουν μια σειρά από διεθνείς αναλυτές και ΜΜΕ, σε περίπτωση μη επίτευξης κυβερνητικής σταθερότητας, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες.
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το Bloomberg.
Τα σενάρια για πρωθυπουργό
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχει προκαλέσει σωρεία σεναρίων.
Το BBC επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με το άρθρο, μια οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και ο κ. Δραγασάκης εμφανίζεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού. «Ως μετριοπαθής, ο κ. Δραγασάκης θα μπορούσε να συνενώσει τα μικρότερα κόμματα και με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματιστεί κυβέρνηση» αναφέρει το BBC.
Για τον κ Δραγασάκη έχει αναφερθεί θετικά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ωστόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε ζητήσει να μην εμπλέκεται το όνομά του στα σχετικά σενάρια.
Το σενάριο «αντάρτικου» του ΣΥΡΙΖΑ
Το δεύτερο σενάριο, που αναφέρει το BBC είναι να νικήσει η ΝΔ. Οπως σημειώνει «παραδόξως μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα νιώθει ταπεινωμένος και θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή κατά της λιτότητας».
Αυτό το ενδεχόμενο απασχολεί και την Ρηγίλλης αλλά και τους δανειστές. Εκεί αναφερόταν και ο Ευ. Μεϊμαράκης όταν έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας «θέλει αυτοφωράκια» πρωθυπουργό προκειμένου να παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης και να κάνει «αντάρτικο» στην συγκυβέρνηση ΝΔ με άλλα κόμματα.
Κουρασμένο και απογοητευμένο το εκλογικό σώμα
Κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξει επίσης το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στις εκλογές της Κυριακής. Το εκλογικό σώμα έχει υποστεί κόπωση από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (τρεις τον τελευταίο χρόνο) ενώ ένα μεγάλο τμήμα του είναι απογοητευμένο μετά το μνημόνιο 3. Ετσι είναι πολύ πιθανό είτε να επιλέξει να απόσχει από την εκλογική αναμέτρηση, είτε να επιλέξει ακραία κόμματα στα δεξιά ή στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.