Το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (αν δεν γίνουν πάλι πρόωρες εκλογές), τελεί υπό βάσιμη αμφισβήτηση αν είναι το σημαντικότερο θέμα των εκλογών. Και τούτο διότι όποιος και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα των δανειστών θα κληθεί να εφαρμόσει.
Τo CNBC, στην ανάλυση που κάνει για τις ελληνικές εκλογές, αποφεύγει να ωραιοποιήσει την κατάσταση και την παρουσιάζει ως έχει. Τουτέστιν: οι αγορές δεν έχουν παρουσιάσει μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τούτο διότι ο μέχρι πρότινος αντιρρησίας της λιτότητας, Αλέξης Τσίπρας, συντάσσεται με τους όρους της συμφωνίας. Το αυτό κάνει και ο έτερος μεγάλος αντίπαλος, η Νέα Δημοκρατία.
Ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence, εξηγεί πως: «Οι προηγούμενες εκλογές, από το πρώτο Μνημόνιο και μετά, δεν έλυσαν τα προβλήματα της χώρας. Ούτε και αυτές οι εκλογές θα τα λύσουν». Ίσως γι' αυτό και το βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι η απογοήτευση. Διόλου τυχαίο καθώς ζουν σε μια χώρα που έχει πληγεί από ύφεση, υψηλή ανεργία και δυσθυμία για την πολιτική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο δρόμο προς τις κάλπες. Κατά τον αναλυτή, Νίκο Μαλκούτζη: «Κανένας δεν θέλει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές».
Το πόσο θα διαρκέσει η θητεία της νέας κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα. Οι αναλυτές της Barclays εξηγούν: «Μια αδύναμη κυβέρνηση θα θέσει σε κίνδυνο τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή στη χρηματοδότηση του κράτους, θα απομακρύνει τη συζήτηση για το χρέος και φυσικά θα αναβιώσει τις συζητήσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Το CNBC αναφέρει πως αυτές οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν ξανά στο προσκήνιο τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να κερδίζει πόντους από τις αδυναμίες που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στους μήνες που κυβερνούσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, τόνισε: «Εάν ο Τσίπρας επικρατήσει, δεν νομίζω ότι θα έχει την επιθυμία ή την ικανότητα να εφαρμόσει τη συμφωνία. Ακόμη και αν το θέλει, το κόμμα του δεν θα τον αφήσει. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα προβάλλοντας τον εαυτό του ως ένα «φρέσκο» κόμμα που δεν μετείχε στη διακυβέρνηση της χώρας επί δεκαετίες, άρα δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Από την άλλη, αναφέρει το άρθρο, το πρόσφατο σκάνδαλο Φλαμπουράρη, ενός ανθρώπου πολύ κοντινού στον Τσίπρα, καθώς είναι ο μέντοράς του, μπορεί να κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Για το αμερικανικό δίκτυο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είναι φανερό πως η Ευρώπη πνέει ένας αέρας πολιτικών αλλαγών. Ας μην ξεχνάμε πως μετά την Ελλάδα ακολουθούν εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία.