Να μιλήσουν στην κοινή γνώμη, να ξυπνήσουν συνειδήσεις, να σπάσουν τη σιωπή. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι «μεγάλες φωνές» των ευρωπαίων φιλοσόφων και διανοουμένων της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο γερμανός φιλόσοφος Jürgen Habermas, ο οποίος δεν αγαπάει τα μεγάλα λόγια, δηλώνει ότι οι «φλυαρίες» για μεγάλες αξίες δεν τον εκφράζουν. Εκείνος πιστεύει ότι το πολιτικό άσυλο είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί καθήκον. Πρέπει, μάλιστα, να γίνει «σεβαστό από τους πολίτες», όπως επισημαίνει ο βασικός εκπρόσωπος της Σχολής της Φραγκφούρτης, ο οποίος χαιρέτισε την αλλαγή της Γερμανίας υπέρ των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ καταγγέλλει την υποκρισία των φιλελεύθερων της αριστεράς οι οποίοι «υπερασπίζονται την ιδέα των ανοιχτών συνόρων» παρότι «γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό θα προκαλέσει μια λαϊκιστική επανάσταση».
Οχι, επισημαίνει ο Ζίζεκ, πρέπει να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τελειώνουμε με την πολιτική του φράχτη γιατί «οι μεταναστεύσεις μεγάλης κλίμακας είναι το μέλλον μας». Αλλά, προσθέτει ο Ζίζεκ, πρέπει να απαιτήσουμε από τους πρόσφυγες, ως αντάλλαγμα, να σεβαστούν τους νόμους και τις κοινωνικές συνθήκες που βρίσκονται σε ισχύ στα ευρωπαϊκά κράτη. Γενναιοδωρία αλλά και κατηγορηματικές αρχές.
Ο κοινωνιολόγος, πρώην υπουργός της Γαλλίας Ρομπέρ Μπαταντέρ εκτιμά ότι μια Σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποδοχή των μεταναστών είναι επιβεβλημένη. Εκτιμά ότι η Γαλλία πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη και πρέπει να επιτρέψει «την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο όσο καιρό διαρκεί η διαδικασία».
Για όλους αυτούς τους ευρωπαίους διανοούμενους της Αριστεράς, οι σημερινοί πρόσφυγες επαναφέρουν με τραγικό τρόπο μια ευρωπαϊκή ουτοπία: Ολοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους, οι οποίοι στριμώχνονται στα τρένα και στα πλοία, ονειρεύονται μια Ευρώπη η οποία δεν υπάρχει πια, μια Ευρώπη ανεκτική και οικονομικά ισχυρή.
Ετσι, «απέναντι στις ατελείωτες ανθρώπινες μάζες που περπατούν προς την Ευρώπη δεν μπορούμε να προσφέρουμε παρά μια λέξη, Καλωσήρθατε», γράφει ο Erri De Luca. Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι ούτε επαίτες ούτε αναλφάβητοι, εκτιμά. Εχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, δεν αναζητούν πολλά, μόνο μια μόνιμη στάση, αναφέρει ο Ιταλός ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής.