Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά η επίσκεψη στη Μόσχα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν διεθνώς κατά τη σύντομη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έκτοτε, έχουν γραφτεί πολλά για το αν η Ελλάδα ζήτησε ποτέ χρήματα από το Κρεμλίνο για να καλύψει τις ανάγκες της και αν, τελικά, υπήρχε περιθώριο να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπαζα της BRICS.
Σε όλα αυτά τα θέματα έδωσε τις δικές του απαντήσεις, ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικός αντιπρόσωπος του Πούτιν για τους Ρώσους και τους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Μπαμπάκοφ επισήμανε για το περιβόητο δάνειο της Ρωσίας προς την Ελλάδα: «Εξ όσων γνωρίζω, η Ελλάδα συζητούσε την επείγουσα χρηματοδότηση που χρειαζόταν μόνο με την Ε.Ε. Ποτέ δεν ζήτησε ευθέως από τη Ρωσία βοήθεια σ’ αυτή την κρίση. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε τον ελληνικό λαό, που υποφέρει, και υπογραμμίζαμε τη σημασία των κοινών επενδυτικών σχεδίων, όπως του "Νότιου Αγωγού" και άλλων, για την ελληνική οικονομία και την υπέρβαση της σοβούσας κρίσης».
Για το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, ο σύμβουλος του Πούτιν, τόνισε: «Η πρόταση αυτή έγινε από τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών στη διάρκεια συνομιλία του με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα την
εξετάσει. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία η Αθήνα δεν θα έπρεπε να παραμερίσει. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) είναι μια δυναμική, διεθνής ομάδα ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ελλάδα έχει πολλά οφέλη να αποκομίσει».
Τέλος, για τη συμφωνία που έχει να κάνει με τον Turkish Stream, επισήμανε: «Πιστεύω ότι το σχέδιο παραμένει ρεαλιστικό. Ρωσία και Τουρκία είχαν προγραμματίσει να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία, αλλά οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία μάς υποχρέωσαν σε αναστολή κάποιων εβδομάδων. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, λόγω των εκλογών. Μπορώ να βεβαιώσω ότι με τον πρώην υπουργό, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχαμε πετύχει μεγάλη κατανόηση της ζωτικής σημασίας του έργου για τη χώρα και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Τουρκία θα έχει, επίσης, ευθεία πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Επομένως, μπορώ να πω ότι η υπόθεση έχει μπει σ’ έναν δρόμο. Ας περιμένουμε, όμως, τα αποτελέσματα των πολιτικών διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία, ελπίζοντας ότι οι νέες κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται επί τη βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών και προθέσεων».