H Μέρκελ τα «ακούει» τώρα για τους πρόσφυγες -Σφοδρή κριτική στη Γερμανία - iefimerida.gr

H Μέρκελ τα «ακούει» τώρα για τους πρόσφυγες -Σφοδρή κριτική στη Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν από παντού και τίποτα να μη μπορεί να τους σταματήσει, η Γερμανία έκανε πίσω και έκλεισε τα σύνορά της την Κυριακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιούσε εδώ και μέρες ότι τα social media της Μέσης Ανατολής κάνουν πραγματικές εκστρατείες προσφυγικής φυγής, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γερμανία έχει ανάγκη από χέρια», ότι «η χώρα δίνει αυτόματα γερμανικό διαβατήριο σε όλους του Σύρους» και ότι «όλα τα μέλη μιας οικογένειας μπορούν να πάρουν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία».
Ελεγαν, μάλιστα, ότι η ίδια η Γερμανία θα έρθει να αναζητήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία!
Το Βερολίνο αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, περνώντας στην αντεπίθεση μέσα από τα social media, υπενθυμίζοντας ότι μόνο το 1/3 από τους αιτούντες άσυλο μπορούν σήμερα να πάρουν άδεια παραμονής στη χώρα. Την ίδια εκστρατεία είχε κάνει η Γερμανία και την περασμένη Ανοιξη για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων από τα Βαλκάνια που πλημμύρισε τη χώρα.

H Μέρκελ τα «ακούει» τώρα για τους πρόσφυγες -Σφοδρή κριτική στη Γερμανία | iefimerida.gr 0

Η προσφυγική κρίση απειλεί πλέον την πολιτική σταθερότητα στο Βερολίνο. Η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία σε απάνθρωπες συνθήκες δίχασε βαθιά την γερμανική κυβέρνηση. Οι χριστιανοκοινωνιστές του CSU πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον της στρατηγικής της Ανγκελα Μέρκελ.
Το να ανοίξει την πόρτα στους Σύρους «ήταν ένα λάθος του οποίου οι συνέπειες θα μας απασχολήσουν επί μακρόν. Δεν βλέπω πώς μπορούμε να ξαναβάλουμε το φελλό στο μπουκάλι, η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός-πρόεδρος της Βαυαρίας Horst Seehofer, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orbán να συμμετέχει στην προσεχή συνεδρίαση της ηγεσίας του CSU. «Θέλουμε να σκεφτούμε μαζί τις λύσεις που απαιτούνται για την κρίση στο μεταναστευτικό», επιμένει ο Seehofer, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λύσεις που θα προτείνει θα είναι πολύ λιγότερο ανθρώπινες από αυτές της Μέρκελ.
«Ποτέ δεν είδαμε ένα πολιτικό λάθος τόσο μεγάλου μεγέθους!». Αυτή τη φορά είναι ο Hans-Peter Friedrich, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ανγκελα Μέρκελ που φωνάζει: «Η απόφαση να αφήσουμε να μπουν οι πρόσφυγες από την Ουγγαρία, χωρίς έλεγχο και χωρίς να καταγραφούν, θα έχει συνέπειες απρόβλεπτου κατακλυσμού για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιθανότατα μαχητές του Ισλαμικού κράτους και ισλαμιστές πράκτορες πιθανόν να έχουν εισέλθει κρυφά στη Γερμανία.

«Πιστεύω ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με έναν τρόπο τόσο αφελή απέναντι σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε.

H Μέρκελ τα «ακούει» τώρα για τους πρόσφυγες -Σφοδρή κριτική στη Γερμανία | iefimerida.gr 1

Επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό εξαπέλυσε και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Η Μέρκελ άφησε στην άκρη τον κανονισμό του Δουβλίνου, ξυπνώντας ελπίδες και προσδοκίες σε χιλιάδες μετανάστες... Αυτή η κίνηση δεν ήταν βιώσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά η αυστριακή υπουργός, επικρίνοντας την απόφαση της καγκελαρίου να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στις αρχές του μήνα.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις πιέσεις στις χώρες της ΕΕ ώστε να συνεχίσουν την εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου» τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι γερμανικές και αυστριακές αρχές ήθελαν να εισαγάγουν συνοριακούς ελέγχους για λόγους ασφαλείας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ