Φόβοι για «κούρεμα» του χρέους μας ακόμα και πάνω από 50% - iefimerida.gr

Φόβοι για «κούρεμα» του χρέους μας ακόμα και πάνω από 50%

«κούρεμα χρέους»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αμηχανία και προβληματισμός υπάρχει στην ελληνική πλευρά, λίγα 24ωρα πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου όπως όλα δείχνουν δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις αλλά σίγουρα θα τεθούν οι βάσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου της 21ης Ιουλίου.

Την αμηχανία στην ελληνική πλευρά προκαλεί το ότι δεν έχει τη πλήρη εικόνα του γαλλογερμανικού σχεδίου που συζητείται μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, με αποτέλεσμα και οι συζητήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς να γίνουν σε τελείως θεωρητική βάση. Τον προβληματισμό προκαλεί το δεδομένο πως το κούρεμα του χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 21%, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί και επικοινωνιακά τις επιπτώσεις μια τέτοιας εξέλιξης, επιπτώσεις κατ' αρχήν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και ακολούθως στη πραγματική οικονομία αλλά και στη κοινωνία που θα υποχρεωθεί σε λιτότητας διαρκείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν γνωρίζουν ακόμα βασικές παραμέτρους του υπό εκπόνηση σχεδίου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι υποχρεούνται να βαδίσουν στα τυφλά για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα. Οι ενδείξεις που έχουν έως τώρα είναι ότι το "κούρεμα" μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 50%, κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν γερές "ενέσεις" κεφαλαίων για να σταθούν στα πόδια τους, ενώ τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το "κούρεμα" δεν θα επεκταθεί στο σύνολο του χρέους αλλά θα μείνει περιορισμένο στα ομόλογα που λήγουν έως το 2020.

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, ιδιαιτέρως τους τραπεζίτες είναι ότι η τελική λύση δεν αναμένεται σύντομα- ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δήλωσε ότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός του 2012- κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η περίοδος αβεβαιότητας επιμηκύνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο "ατυχήματος". Ακόμα και οι επαφές που φέρεται να έχει ξεκινήσει ο επικεφαλής της DEUTSCHE BANK και του IIF, για εθελοντικό "κούρεμα" πάνω από 50%, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι σε μάλλον πρώιμο στάδιο, μη επιτρέποντας την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των συνεπειών για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία από ένα "κούρεμα" τέτοιου μεγέθους, θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί μόνο όταν θα έχουν απαντηθεί τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιο είναι το εύρος του "κούρεματος";
  • Θα είναι σε εθελοντική βάση ή υποχρεωτικό;
  • Εάν είναι υποχρεωτικό- κάτι που συνεπάγεται αναδιάρθρωση Χρέους άρα και ελεγχόμενη χρεοκοπία- με ποιούς μηχανισμούς θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία;
  • Πόσα θα είναι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους;
  • Ποιο θα είναι το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους μετά το «κούρεμα»;
  • Η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων θα είναι σε εθελοντική βάση ή υποχρεωτική;
  • Εάν η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι υποχρεωτική, θα καλυφθούν οι ζημιές τους ή θα υποχρεωθούν να μειώσουν συντάξεις και λοιπές παροχές για να μη καταρρεύσουν;
  • Ποιο θα είναι το αναγκαίο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων που θα καταστήσουν το Χρέος βιώσιμο μετά το "κούρεμα" και ποιά δημοσιονομικά μέτρα θα καταστήσουν δυνατή τέτοια προσαρμογή;
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ