Μεϊμαράκης: Θα είμαι πρωθυπουργός και αν θέλει ο Τσίπρας, αντιπρόεδρος - iefimerida.gr

Μεϊμαράκης: Θα είμαι πρωθυπουργός και αν θέλει ο Τσίπρας, αντιπρόεδρος

(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμος να γίνει πρωθυπουργός, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας ότι αν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν τι θέλουν, αν θέλουν «να πάμε μπροστά ή πίσω. Με συνεργασίες ή αλαζονικότητα; Με αλήθειες ή ψέματα;». Ακόμη τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί, όπως έκανε το 2012.

«Εκανα μια πρόταση προκειμένου να έχουμε μια συνεργασία. Μια πρόταση επί της ουσίας. Με κοινή συνεννόηση και κρατώντας την αυτονομία μας θα μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Ζήτησα από τον Αλέξη Τσίπρα να συνεννοηθούμε πριν από τις εκλογές σε θέματα που μπορούμε να ομονοήσουμε» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει αντιδεολογικά σε πρωθυπουργό ΝΔ (αν είναι πρώτη δύναμη) δεν μπορεί κανείς να στερήσει αυτή τη δυνατότητα. Εφόσον δεν το δέχεται θα προχωρήσω με άλλους και θα είμαι πρωθυπουργός. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», είπε αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

Σε ερώτηση γιατί θέλει κυβερνητικό εταίρο τον Αλέξη Τσίπρα, που τον θεωρεί αναξιόπιστο, διερωτήθηκε «Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλει να μπει μέσα;». «Ισως για να μείνει απ' έξω και να πετροβολάει», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν θέλει συνεργασία, θα πάω αλλού. Αλλά εξάντλησα όλα τα περιθώρια, έκανα ό,τι μπορούσα».

Ο κ. Μεϊμαράκης ακόμη ανέφερε ότι απαιτείται νέα αναδιάρθρωση του χρέους και πρόσθεσε «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς με όσα έχει δεσμευθεί η χώρα. Δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή πρωθυπουργός να αλλάζουν οι δεσμεύσεις μιας χώρας. Αυτό κοστίζει και σε εμπιστοσύνη αλλά και οικονομικά». Τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε. «Η χώρα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει, από το ποιος είναι πρωθυπουργός , από το ποιος είναι δήμαρχος», ανέφερε.

Ακόμη, αναρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα είναι αρχηγός συγκροτημένου κόμματος την επομένη των εκλογών. «Διαβάζω τα κείμενα των "53" και είναι χειρότερα από της Αριστερής πλατφόρμας. Πώς θα είναι συμπαγής μια τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα», είπε και χαρακτήρισε «πολύ παλιό κόμμα» τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σε αυτές τις εκλογές θα καταρρεύσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα θα επιστρέψει στα «βασικά» ποσοστά του, που είχε όταν ξεκίνησε.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει σε κάθε περίπτωση να συμμετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού εκείνοι υπέγραψαν τη συμφωνία με τους εταίρους. Εμείς θέλαμε να μετέχουμε στην ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά δεν μας ήθελαν. Γιατί; Τι ήθελαν να κρύψουν;».

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας αναφερόμενος στην επιβολή των capital controls: «Ο Βαρουφάκης είπε στον Τσίπρα: "Ντάρλινγκ, έκλεισα τις τράπεζες σήμερα" και είχε και υφάκι. Φέρει καίραια ευθύνη για την καταστροφή του 7μήνου». Ο Αλέξης Τσίπρας «εγκλωβίστηκε στην πορεία Βαρουφάκη και στις μαγκιές του τύπου: "Τι θα κάνουν; Θα μας κλείσουν τις τράπεζες;"» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Οι αγρότες

Το θέμα των αγροτών είναι εθνικό, όχι συντεχνιακό, υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Τα όριά τους και οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν για την ανάκαμψη της χώρας. Εμείς ψεύτικες υποσχέσεις δεν κάνουμε. Όμως είναι δυνατόν να φορολογείται προκαταβολικά το 100% του εισοδήματος του αγρότη; Και τι θα φορολογήσουμε; Τον αγρότη των 5.000 ευρώ το χρόνο; Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Θα προτείνουμε ισοδύναμα στους θεσμούς για να ελαφρύνουμε τους αγρότες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργιο κόμμα, υπάρχει στην πολιτική σκηνή πάνω από 18 χρόνια, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης και υπογράμμισε πως απλώς επειδή ήταν στο 3%, κανείς δεν του έδινε σημασία. «Όμως, επειδή η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα κανονικά ποσοστά του. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι από το 2010 ή το 2011 και τα κόμματα που εκφράζουν ευρωπαϊκές πολιτικές ήταν εκείνα που τους έλεγαν την αλήθεια».

Η Παιδεία

«Εμείς είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, «καθώς πιστεύουμε πως επειδή θα πληρώνονται δίδακτρα θα μειώσουμε το κόστος. Επιπλόν θέλουμε να προσφέρουμε παιδεία με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα εδώ, στην Ελλάδα. Να προσελκύσουμε φοιτητές εδώ που θα φέρουν χρήματα στη χώρα, αντί να εξάγουμε χρήματα και γνώσεις». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «κάνουμε λόγο για δωρεάν παιδεία, αλλά για ποια δωρεάν παιδεία μιλάμε αν ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη περάσει στην Κρήτη; Αν υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο στη χώρα, είναι βέβαιο πως ο γονιός θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα. Η δωρεάν παιδεία σε ορισμένους τομείς τελικά είναι μύθος. Το ζητούμενο είναι να βελτιώσουμε τη δημόσια παιδεία, δίνοντας περισσότερα κίνητρα».

Όσον αφορά στην ανεργία, με απασχολεί στο σύνολό της, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Με απασχολεί η ανεργία των νέων, όμως περισσότερο με απασχολεί η ανεργία του 50άρη. Πρέπει να δούμε πώς θα τον γλυκάνουμε, γιατί έχει γονατίσει. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε πάνω στο θυμό τους να παρασυρθούν προς τα κάτω» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τους άνεργους. Δεν λέμε ότι αυτό θα τους δώσει πίσω την αξιοπρέπειά τους, όμως αυτά τα προγράμματα θα τους ανακουφίσουν. Οι επενδύσεις φέρουν δουλειές και υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανεργία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ