«Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας» τραγουδούσε κάποτε η Μονρόε. Αλλά τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο δημοφιλή αλλά και τόσο ακριβά;
Σε σχετικό άρθρο το Business Insider αποκαλύπτει την παγκόσμια εμπορική συνωμοσία που κρύβεται πίσω από τον διασημότερο πολύτιμο λίθο.
Ο συγγραφέας και εμπειρογνώμονας του κλάδου, Εντουαρντ Τζέι Επστεϊν εξήγησε σε συνέντευξή του στο Power Line ότι τα διαμάντια θεωρούνταν πολύ σπάνια το 1800, μέχρι που οι μεταλλωρύχοι στη Νότια Αφρική ανακάλυψαν ένα μεγάλο κρατήρα στην πόλη που περιείχε ένα θησαυρό διαμαντιών.
Αυτό τρόμαξε τις μεγάλες εταιρείες, επειδή αυτή η νέα, τεράστια προσφορά διαμαντιών θα τα έκανε πολύ πιο διαθέσιμα, και ως εκ τούτου, πολύ πιο φθηνά. Ετσι, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση της αξίας τους, οι εταιρείες ενώθηκαν και συνεργάστηκαν με τις εταιρείες εξόρυξης αποφασίζοντας να απελευθερώνουν τα διαμάντια μόνο σε μικρές παρτίδες.
Επιπλέον, όπως εξηγεί ο Επστεϊν, την ίδια περίοδο οι εταιρείες φρόντισαν να προωθήσουν περισσότερο τα διαμάντια, με διαφημίσεις, ταινίες του Χόλιγουντ (ακόμα και κατασκοπικές) και τραγούδια (όπως το γνωστό της Μονρόε), κάνοντας όλο και περισσότερες γυναίκες να θέλουν να αποκτήσουν διαμάντια.
«Τα διαμάντια δεν είναι επένδυση, είναι ένα προϊόν λιανικής όπως όλα τα άλλα» επισημαίνει ο Ιρα Βάισμαν, ένας εμπειρογνώμονας διαμαντιών. «Η πραγματικότητα αυτή είναι εμφανής όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να μεταπωλήσουν ένα διαμάντι σε ένα κοσμηματοπωλείο. Ο μέσος καταναλωτής συνήθως παίρνει μόνο περίπου 20% με 40% από αυτό που πλήρωσε αρχικά για να το αποκτήσει.
Ο λόγος για την πτώση της αξίας, είναι επειδή η βιομηχανία διαμαντιών είναι καλά στημένη, ώστε οι πωλητές να πουλάνε διαμάντια σε υψηλές τιμές, αλλά να ξέρουν τι κοστίζει πραγματικά όταν προσπαθεί κάποιος να τους το πουλήσει.
Ουσιαστικά οι εταιρείες, δημιουργούν μια τεχνητή ζήτηση περιορίζοντας την προσφορά νέων διαμαντιών, και η έλλειψη της προσφοράς αυξάνει τις τιμές στην αγορά τους, αλλά όχι κατ 'ανάγκην όταν οι καταναλωτές προσπαθούν να τα πουλήσουν ξανά. Ολα αυτά δημιουργούν την εντύπωση ενός προϊόντος που είναι δύσκολο να αποκτηθεί και δεν το έχουν πολλοί, αλλά αυτό είναι μία κατασκευασμένη και χειραγωγημένη πεποίθηση.
Ενας άλλος λόγος για τον οποίο καλό θα ήταν να επανεξετάσετε την αγορά ενός διαμαντιού είναι ο «φόρος αίματος». Τα λεγόμενα «ματωμένα διαμάντια» είναι τα διαμάντια που εξορύσσονται από σύγχρονους σκλάβους στις εμπόλεμες ζώνες και η διαδικασία επιβλέπεται από τρομερές μαχητικές ομάδες.
Το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο στην Αφρική, και παρά το γεγονός ότι οι χώρες έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την επικράτηση των ματωμένων διαμαντιών, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, ενώ πολλοί κατηγορούν τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και ομάδες διερεύνησης για τη μη πάταξη του φαινομένου.