Κεντρικοί δρόμοι πολλών ευρωπαϊκών πόλεων γέμισαν από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές το Σάββατο, σε συγκεντρώσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση που φαίνεται να διχάζει την Ευρώπη.
Στη Βρετανία, τη Δανία, την Ισπανία, ο κόσμος ζήτησε οι χώρες να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες. Από την άλλη όμως, στη Βαρσοβία και την Πράγα έγιναν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις με το αντίθετο αίτημα. Την ίδια ώρα, το «κύμα» των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν σταματά. Μόνο χθες, το Μόναχο αναμενόταν να υποδεχθεί συνολικά 13.000 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Ανοίξτε τα σύνορα», «Η ζωή των προσφύγων μετρά», ήταν μερικά από τα μηνύματα στα πανό που κρατούσαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στο Λονδίνο, ζητώντας αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς εκτιμούν ότι οι 20.000 πρόσφυγες που θα δεχθεί η χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια- όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός- είναι μικρός αριθμός.
Στη Δανία, όπου γίνονται προσπάθειες ανάσχεσης του κύματος των προσφύγων, ακόμη και με διαφημίσεις σε αραβικές εφημερίδες, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των προσφύγων.
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν και στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στην Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα.
Στον αντίποδα, 10.000 άτομα- σύμφωνα με τους διοργανωτές της συγκέντρωσης- βγήκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης». Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές δήλωσαν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία. Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ΕΕ, και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.