Με στόχο την δεξαμενή των αναποφάσιστων θα κινηθεί η στρατηγική των δύο «μονομάχων» Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες.
Οπως κατέδειξαν και οι τελευταίες μετρήσεις, η κρίσιμη μάζα όσων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, θα παίξουν τον καταλυτικό ρόλο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, οι τόνοι εξακολουθούν να κλιμακώνονται στις αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα κόμματα αναπροσαρμόζουν διαρκώς τους τακτικούς τους ελιγμούς.
Καταλυτικό ρόλο φαίνεται επίσης ότι θα παίξουν δύο ακόμη παράγοντες:
- Το ντιμπέιτ της Δευτέρας μεταξύ Τσίπρα-Μεϊμαράκη
- Οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων.
Ειδικότερα:
1. Αναποφάσιστοι
Ως προς τους αναποφάσιστους, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πλέον φανερά στην αλίευση ψήφων από την εν λόγω δεξαμενή. Για το σκοπό αυτό, στα νέα τηλεοπτικά σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου, έχει φύγει από τα πρόσωπα και εστιάζει στις θεματικές ενότητες (μικρομεσαίοι, ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, διαπραγμάτευση).
Από την πλευρά της ΝΔ εκτιμάται ότι μπορούν να αλιεύσουν επιπλέον ψήφους τόσο από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους - γι' αυτό και θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την τελευταία εβδομάδα - όσο και από εκείνους
2. Μετακινήσεις-συσπειρώσεις
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν έχουν να κινδυνεύσουν από «τα αριστερά τους» καθώς «δεν υπάρχει δυναμική μετακίνησης» προς την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Επιπλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδύεται άρωμα αισιοδοξίας πλέον καθώς – όπως υποστηρίζουν – το χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης (που είναι ακόμη στο 60%) δίνει περιθώρια ανάκαμψης και άνετης πρωτιάς.
Από την άλλη, στη Ρηγίλλης, θεωρούν πως έχουν ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα: Το αρνητικό είναι ότι η συσπείρωση του κόμματος έχει «πιάσει ταβάνι» (80%). Το θετικό είναι ότι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις προς άλλα κόμματα και εκτιμούν πως έχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης της συσπείρωσής τους την τελευταία στιγμή όπου θα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σκληρά.
3. Συνεργασίες
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός στην άρνηση για συνεργασία με την ΝΔ ωστόσο έχει κάνει δύο-τρεις ελιγμούς σε σχέση με το επίδικο ζήτημα. Γνωρίζοντας από τις μετρήσεις ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ένα πρώτο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα. Τα δύο τελευταία 24ωρα ωστόσο, έχει ξεκινήσει να κάνει πάλι λόγο για αυτοδυναμία, ζητώντας δύο επιπλέον βουλευτές από όσους πήρε στις εκλογές του Γενάρη. Ο λόγος; Προφανής: Η αύξηση της συσπείρωσης του κόμματός του.
Παράλληλα, εξαπολύει επιθέσεις κατά του αντιπάλου του, μυκτηρίζοντας τους ελιγμούς του: «Τη μια ο Μεϊμαράκης ζητάει αυτοδυναμία, γιατί όπως είπε στο ντιμπέιτ, η ΝΔ δεν έκανε όσα υποσχέθηκε επειδή δεν είχε αυτοδυναμία. Την άλλη ζητάει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Την επομένη ζητάει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Και την μεθεπομένη χωρίς τον Τσίπρα».
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει διαμηνύσει ότι θέλει μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν ακυβερνησία.
4. Ντιμπέιτ
Η σκηνική παρουσία του τετ-α-τετ των δύο μονομάχων μπορεί να μην κρίνει τις εκλογές, αλλά θα παίξει ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Μετά την «σούπα» της πρώτης τηλεμαχίας με όλους τους αρχηγούς, η αλλαγή κανόνων αλλά και το γεγονός ότι θα είναι μόνον οι δυό τους, αυξάνει το ενδιαφέρον και απαιτεί την προσοχή των επιτελείων τους. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το λάθος, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πείσει για την στροφή στην πολιτική του και γιατί θα είναι καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου 3.
Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δείχνει ότι δεν φοβάται την αναμέτρηση, έχοντας διαμηνύσει πολλές φορές ότι δέχεται όποιους όρους θέσει ο Τσίπρας. Θα πρέπει να πείσει ότι είναι πρωθυπουργήσιμος.
Οπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, «πρέπει να περιορίσει τις δόσεις μαγκιάς και πλέον να δείξει ότι θα είναι ένας καλός πρωθυπουργός».
Η σύγκριση επίσης των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και οι λεπτομέρειές τους στην διαχείριση της «βόμβας» των εφαρμοστικών νόμων της δανειακής σύμβασης θα μετρήσει στην εκτίμηση των ψηφοφόρων.