Για δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, προϊδεάζουν υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Τονίζουν ότι το Μνημόνιο μπορεί να έχει αλλαγές, ωστόσο όλα θα φανούν από την πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων για το νέο πρόγραμμα διάσωσης που θα γίνει τον Οκτώβριο.
Αν η αξιολόγηση κριθεί επιτυχής, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την προετοιμασία μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα σε άτυπη συνάντηση στο Λουξεμβούργο το Σάββατο.
«Θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα. «Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί υπάρχει συναίνεση ότι είναι πολύ υψηλό. Πως θα το αναδιαρθρώσουμε ; Οι απόψεις διίστανται» πρόσθεσε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα περιλαμβάνουν την πιθανότητα διαγραφής του κεφαλαίου που δάνεισαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα από το 2010, το οποίο ανέρχεται στα 196,8 δισ. Ευρώ.
«Μπορείς να επιτύχεις ελάφρυνση πληρωμών επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος ή καθυστερώντας πληρωμές και να αποφύγει ένα ονομαστικό κούρεμα» είπε.
Μπορεί να καθυστερήση η αξιολόγηση λόγω εκλογών
Ωστόσο η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει και διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αναφέρει το Reuters. Οι αλλαγές μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω της μεταβαλλόμενης οικονομικής κατάστασης.
«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι» τόνισε αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης του Eurogroup.
Οι αλλαγές θα είναι απαραίτητες λόγων των νέων οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Αν δει κανείς την εξέλιξη του MoU στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα – είναι ένα ζωντανό πράγμα, που το περιεχόμενο του αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση» ανέφερε ο αξιωματούχος.
«Το ίδιο θα ισχύσει και αυτήν την φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους θεσμούς» πρόσθεσε.
Η συζήτηση για το χρέος
Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στο ποια οικονομική μέτρηση έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ή ο λόγος του ΑΕΠ προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Αν επιλεγεί το τελευταίο θα σημαίνει ότι η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και μια επιπρόσθετη περίοδο χάριτος θα είναι αρκετές για να μειώσουν σημαντικά την Καθαρή Παρούσα Αξία (Net Present Value) του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας σημαντικά την εξυπηρέτηση του χρέους.«Από τεχνική άποψη δεν αποτελεί μυστήριο. Πολιτικά δεν θα είναι εύκολο» υπογράμμισε.