Βενιζέλος: Ο κ.Τσίπρας δεν θέλει ούτε συναίνεση, αλλά ούτε και συστράτευση - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Ο κ.Τσίπρας δεν θέλει ούτε συναίνεση, αλλά ούτε και συστράτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας πως ο κ.Τσίπρας δεν θέλει ούτε συναίνεση, αλλά ούτε και συστράτευση.

«Όταν κάποιος λέει είμαι το «νέο» και θέλω να εξαφανιστεί το «παλιό», στην πραγματικότητα λέει: δεν αναγνωρίζω το άλλο, δεν αναγνωρίζω τους κανόνες της Δημοκρατίας, δε θέλω συναίνεση, δε θέλω συστράτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου

Β. Κοντογουλίδης: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υποψήφιο Βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλή σας μέρα κ. Βενιζέλε, τι κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, εσείς τι κάνετε;

Β. Κοντογουλίδης: Πως είστε;

Ευ. Βενιζέλος: Καλά.

Β. Κοντογουλίδης: Προσπαθούμε να καταλάβουμε τελικά τι γίνεται σε αυτόν τον τόπο. Όπως καταλαβαίνετε το πρώτο επίκαιρο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι το χθεσινό debate, πως σας φάνηκε;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είδα ένα μεγάλο μέρος, δεν μπορούσε να γίνει κατά έναν τρόπο παραγωγικό η συζήτηση αυτή, γιατί οργανώνεται με τη μορφή παράλληλων μονολόγων. Στην πραγματικότητα ο κάθε αρχηγός κόμματος δίνει μία ατομική συνέντευξη σε έξι δημοσιογράφους οι οποίοι τον ρωτάνε ο καθένας από μία ερώτηση για διαφορετικό θέμα.

​Εντάξει, οι πολίτες νομίζω ότι ξέρουν ποιοι είναι το στοίχημα των εκλογών, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί στον τόπο και κατά βάθος κανείς δεν περιμένει να δει από μία τέτοια συζήτηση τι θα αποφασίσει ως προς την ψήφο του.

Αυτό το οποίο περιμένει να δει είναι η ικανότητα των πολιτικών προσώπων να χειρίζονται κάποια θέματα, η ποιότητα των δημοσιογράφων, τα δευτερεύοντα θέματα, όχι τα πρωτεύοντα. Τα πρωτεύοντα είναι γιατί η χώρα βρέθηκε επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, μετά τη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος "αντιμνημονιακού" ριζοσπαστικού.

Που είχε όμως στο εσωτερικό του ετερόκλητα στοιχεία και ετερόκλητο στοιχείο δεν είναι μόνον ο κ. Λαφαζάνης η κα Κωνσταντοπούλου και η Λαϊκή Ενότητα που διαμορφώθηκε τώρα, ετερόκλητα στοιχεία υπάρχουν και άλλα πολλά μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ετερόκλητο στοιχείο είναι η ύπαρξη του κ. Καμμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μέσα σε αυτή τη συνεργασία.

Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο συνέβη και γιατί αφού πήγαμε στο δημοψήφισμα και διαμορφώθηκε ένα εντυπωσιακό 62%, μετά πήγαμε σε μία συμφωνία η οποία πιστοποιεί την υποχώρηση της χώρας; Γιατί η χώρα υποχωρεί σε όλους τους τομείς σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Άρα λοιπόν η κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν μήπως οι επιλογές που έχουν γίνει εμπεριέχουν ένα σφάλμα το οποίο τελικά πλήττει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών; Αυτό είναι το θέμα.

Β. Κοντογουλίδης: Μάλιστα, αυτό είναι το θέμα κατά την άποψή σας, από την άλλη όμως θεωρώ ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο γίνεται συζήτηση για διάφορα ζητήματα τα οποία δεν ξέρω πως τα αντιλαμβάνεστε. Δηλαδή ένα θέμα το οποίο βλέπω ότι είναι στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο παραλληλισμός του καινούριου με το παλιό. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει και το είπε και χθες στο debateότι εκφράζει το καινούριο και ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει στο παλιό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι ωραία, ωραία, αυτό το αντιλαμβάνομαι και είναι ένα πάρα πολύ εύκολο και θα μου επιτρέψετε να πω αντιδημοκρατικό σχήμα αυτό και στο παρελθόν είχαμε τη διαμάχη μεταξύ φωτός και σκότους, είχαμε τη διαμάχη μεταξύ ας το πούμε έτσι βενιζελικών και κωνσταντινικών, είχαμε διάφορες μορφές εθνικού διχασμού, αλλά αυτή είναι οι πιο επιπόλαια, η πιο ψευδής και η πιο επικίνδυνη διαίρεση.

​Διότι όταν κάποιος λέει είμαι το νέο και θέλω να εξαφανιστεί το παλιό ,στην πραγματικότητα τι λέει; Λέει ότι δεν αναγνωρίζω το άλλο, δεν αναγνωρίζω το διαφορετικό, δεν αναγνωρίζω τους κανόνες της Δημοκρατίας, δε θέλω συναίνεση, δε θέλω συστράτευση. Και όλα αυτά με μία αλαζονεία η οποία είναι απολύτως αδικαιολόγητη, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ανήκαν σε ένα κόμμα το οποίο πριν από πέντε χρόνια ήταν κόμμα της ριζοσπαστικής κομμουνιστικής αριστεράς του 4% και έγιναν το όχημα της αντιμνημονιακής ,ας το πούμε έτσι ,δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού.

Επειδή πες, πες, πες, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού βλέποντας και τις θυσίες του, βλέποντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάστασης, είπε ότι «εντάξει, γιατί να μη δοκιμάσω μια άλλη λύση ; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι υπήρχε ένα σχέδιο β΄ ότι μπορούμε χωρίς θυσίες ,χωρίς λιτότητα ,να βγούμε από την κρίση να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ ή να βρούμε την τύχη μας σε μια συνεργασία οικονομική με τη Ρωσία, με την Κίνα, γιατί να μη δοκιμάσουμε τη σχέση μας με τη Βενεζουέλα;»

Οπότε εντάξει, διαμορφώθηκε μια πλειοψηφία η οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια, τη λύπη, την απόγνωση, την αδικία, όλα αυτά είναι πάρα πολύ σωστά, αλλά αναρωτιέται κανείς: εμείς είχαμε λόγο να γίνουμε δυσάρεστοι; Είχαμε κανένα λόγο να χάσουμε την εκλογική μας βάση; Είχαμε κανένα λόγο να μην είμαστε οι εκφραστές της επιθυμίας του ελληνικού λαού;

Ο μόνος λόγος ήταν η υπευθυνότητα, αυτό που βλέπαμε, ότι η άλλη λύση δεν ήταν κάτι το καλύτερο, αλλά κάτι το τρις χειρότερο: Η ασύντακτη χρεοκοπία, η απόλυτη καταστροφή, η γενική φτώχια, η καθολική φτώχια, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις, για δουλειές, η καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, η εξαφάνιση των καταθέσεων, η ακύρωση της αξίας των ακινήτων, όχι απλά και μόνο η μείωση, όχι απλά και μόνο η πτώση του επιπέδου που έχει γίνει κατά ένα περίπου 25% για να διασώσουμε το άλλο 75% οργανωμένα, με μία κολοσσιαία βοήθεια από το εξωτερικό.

Β. Κοντογουλίδης: Μάλιστα, ένα άλλο θέμα το οποίο μέχρι στιγμής βγάζει κάτι σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι η απάντηση που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο ενδεχόμενο των μετεκλογικών συνεργασιών.

Μου κάνει εντύπωση που αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, αν φυσικά είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με μία προϋπόθεση: Να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια και στην ουσία φωτογραφίζει εσάς σαν βαρίδι. Τι του απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είναι κι αυτό χαρακτηριστικό της αντίληψής του.

​Εδώ έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη βλάβη που υπέστη η χώρα. Ο κ. Τσίπρας λέει: «Εφάρμοσα μια εσφαλμένη πολιτική γραμμή, έθεσα τη χώρα σε κίνδυνο, επέλεξα ακατάλληλους ανθρώπους όπως είναι η κα Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Λαφαζάνης, είχα στο εσωτερικό μου Βουλευτές, πολλούς Βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής μου δύναμης, που πίστευαν ότι η χώρα πρέπει να βρει τη λύση στη δραχμή και τώρα έχουν πάει με τη Λαϊκή Ενότητα.

Δεν κατάλαβα τους συσχετισμούς, πίστευα ότι η απειλή του grexit θα τρομάξει τους Ευρωπαίους, ενώ οι Ευρωπαίοι τελικά οι ίδιοι πρότειναν στο τραπέζι επάνω ένα οργανωμένο grexit που θα σήμαινε ότι η χώρα περνάει σε μία φάση βαθειάς πτώσης και απώλειας του ευρωπαϊκού της πλεονεκτήματος.

Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει με τους διεθνείς συσχετισμούς, πίστευα ότι μπορεί να βρω λύση εκτός Ευρώπης, όλα λάθος και αφού τα έκανα όλα λάθος, έφερα ένα μνημόνιο άνευ λόγου και αιτίας, ένα μνημόνιο το οποίο δε χρειαζόταν η χώρα τον Ιανουάριο, το χρειάστηκε τον Ιούλιο μετά από όσα μεσολάβησαν, με τεράστιο δάνειο.» - ενώ εμείς θα πηγαίναμε, με τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που υπήρχαν, σε μια άλλη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εκτός μνημονίου, θα ξαναγυρνούσαμε σιγά-σιγά στις αγορές - «και αφού έφερα το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, δεν μπορούσα να μην το ψηφίσω και ζήτησα τις ψήφους της Αντιπολίτευσης και ψήφισε τους δύσκολους νόμους η Αντιπολίτευση και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τώρα δε θέλω να κυβερνήσω, παρά μόνο μόνος μου, ως ΣΥΡΙΖΑ, το πολύ-πολύ με τον κ. Καμμένο ο οποίος είναι ο πιστός αλλά και σιωπηλός σύμμαχός μου, ο οποίος δε θέτει θέματα, αρκεί να έχει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και δε θέλω κανέναν άλλον ή εν πάση περιπτώσει άντε θέλω το ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι απονευρωμένο, ανύπαρκτο πολιτικά, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δε θα έχει άποψη, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα προδώσει τον αγώνα του.»

Γιατί όταν αναφέρεται σε μένα, δεν αναφέρεται σε μένα ατομικά, αναφέρεται στον αγώνα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα πέντε χρόνια, στην αντίληψή του, στην εθνική μας στρατηγική και δεν αναφέρεται μόνο σε μένα, αναφέρεται και στον κ. Λοβέρδο, άρα αναφέρεται σε όλους όσοι έδωσαν τη μάχη από τη Βουλή ή την Κυβέρνηση και προσβάλλει τη σημερινή ηγεσία την κα Γεννηματά και τους άλλους, γιατί και αυτοί δώσανε τη μάχη και αυτοί είχαν τις ίδιες αντιλήψεις και αυτοί ψήφισαν τις ίδιες αποφάσεις.

Άρα τι λέει; Λέει ότι φοβάται ίσως εμένα. Εντάξει, αυτό είναι λογικό, διότι ο λόγος μου αποκαλύπτει εδώ και πάρα πολύ καιρό την αλήθεια, έτσι δεν είναι; Μπορείτε να δείτε τι έχουμε πει στη Βουλή, όχι τους τελευταίους επτά μήνες ο κ. Τσίπρας και εγώ, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάντε μία άσκηση, βάλτε τα ηχητικά ντοκουμέντα, να δείτε ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα, ποιος αγωνιζόταν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και ποιος αγωνιζόταν στο όνομα μιας μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Β. Κοντογουλίδης: Αυτό σημαίνει κ. Βενιζέλο, συγνώμη που τρέχω λίγο, αλλά επειδή θέλω να καταλάβω τι θα γίνει σε αυτόν τον τόπο την 21η του Σεπτέμβρη..

Ευ. Βενιζέλος: Βγάλατε άκρη εσείς χθες τι θα γίνει στον τόπο αυτό;

Β. Κοντογουλίδης: Όχι, όχι, δεν έβγαλα άκρη.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, το βασικό είναι ότι η χώρα πρέπει να έχει Κυβέρνηση.

​Διότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου πρέπει κατά το Σύνταγμα να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας να κατατεθεί διορθωτικός προϋπολογισμός του 2015 ,γιατί η Κυβέρνησή του τίναξε στον αέρα τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί το Δεκέμβριο του 2014 για το 2015. Η χώρα θα ήταν σε ανάπτυξη και πλεόνασμα και έχει βρεθεί ξανά σε ύφεση και έλλειμμα.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν περιθώρια, αν θέλουμε να πάρουμε το δάνειο, γιατί πάλι κρεμόμαστε από την κολοσσιαία βοήθεια που δίνουν οι Ευρωπαίοι και συμπληρωματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη δίνουν τη βοήθεια αυτή οι Ευρωπαίοι με μεγάλη περίοδο χάριτος, μεγάλη περίοδο αποπληρωμής και επιτόκια τα οποία είναι αστεία όταν τα ακούει κανείς, γιατί μιλάμε για επιτόκια της τάξεως του 0,7, κάτω από 1%, έτσι; Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε περιθώρια για παιχνίδια, όπως έγινε το 2012.

Και ο κ. Τσίπρας λέει: Εγώ μόνος μου ή το πολύ-πολύ με τον Καμμένο. Άντε να σκεφτώ, είπε στην έκθεση εδώ, όταν ήρθε πριν από λίγες μέρες, το ενδεχόμενο να μου λείπουν λίγες έδρες, οπότε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, δε θα με στηρίξει αναγκαστικά, χωρίς όρους, χωρίς προγραμματική συμφωνία, θα αφήσουν να πάει η χώρα στις εκλογές; Τη δική του ευθύνη δηλαδή τη μεταφέρει στα άλλα κόμματα, εν προκειμένω στα μικρότερα κόμματα, τέτοια έλλειψη αίσθησης καθήκοντος απέναντι στον τόπο.

Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί κανείς να απαλλαγεί από την ευθύνη του, αν είναι δεύτερη η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι και η Νέα Δημοκρατία μέσα, αν είναι δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα, σε μια Κυβέρνηση που εκφράζει το εύρος των δυνάμεων που αναγκάστηκαν στην προηγούμενη Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες να ψηφίσουν τους νόμους αυτούς. Γιατί πρέπει να μειωθεί το εύρος της στήριξης όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία γίνεται για να βγει επιτέλους η χώρα από την περιδίνηση στην οποίαν μας έριξε η πολιτική του κ. Τσίπρα;

Β. Κοντογουλίδης: Και πρέπει να πω, για λόγους έτσι αλήθειας, ότι αυτό δεν το λέτε τώρα εσείς προσωπικά, το λέγατε και στις προηγούμενες εκλογές και κατά τη διάρκεια που το ΠΑΣΟΚ ήταν Κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία και καλούσατε τη Νέα Δημοκρατία τότε.

Ευ. Βενιζέλος: Σωστό και το κάναμε.

Β. Κοντογουλίδης: Αυτό πρέπει να το πούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Διότι εμείς είχαμε πλειοψηφία το 2011 και καλέσαμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό τότε να έρθουν και ήρθαν εντέλει. Και στη συνέχεια, στις εκλογές του 2012 πάλι λέγαμε το ίδιο και θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει Κυβέρνηση από το Μάιο ακόμη και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολύ περισσότερο με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Κουβέλης το τορπίλισε αυτό τότε. Μετά άλλαξε αντίληψη και μπήκε στην Κυβέρνηση για ένα χρόνο, μετά έφυγε.

Αλλά πάλι το 2015 τον Ιανουάριο πάλι λέγαμε το ίδιο, ότι πρέπει να προκύψει ένα σχήμα, όσων πιστεύουν στην Ευρώπη. Αυτοί τότε είχαν τέτοια εσωτερικά προβλήματα, τέτοιες αντιθέσεις, που φυσικά κανείς δεν μπορούσε να πει ότι είχαν καθαρή γραμμή υπέρ της Ευρώπης.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μέχρι πριν από λίγες μέρες μέσα του όλη αυτή την αντίληψη την οποία τη βλέπετε την οποία εκφράζει ο κ. Λαφαζάνης, η κα Κωνσταντοπούλου, ο κ. Λαπαβίτσας, ο Μανώλης Γλέζος, η οποία είναι μια αντίληψη τελείως διαφορετική, η οποία έχει μια απήχηση μικρή στην κοινή γνώμη όπως δείχνουν οι έρευνες, αλλά είχε τεράστια απήχηση στη Βουλή, τον έλεγχο της Βουλής στην πραγματικότητα μέσω της Προέδρου της Βουλής που επέλεξε ο κ. Τσίπρας και βεβαίως καταλυτική επιρροή στην Κυβέρνηση, συν το φαινόμενο Βαρουφάκη υπό την πνευματική επιρροή του οποίου κινήθηκε ο κ. Τσίπρας εντυπωσιασμένος από όλα αυτά τα οποία οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή.

Β. Κοντογουλίδης: Θέλω να σας κάνω κι ένα ακόμα ερώτημα. Απαλλαγμένος σε αυτές τις εκλογές από το άγχος της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, γιατί άλλο άγχος έχει ένας άνθρωπος ο οποίος ηγείται.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είχα ποτέ τέτοιο άγχος, εμένα το θέμα μου ήταν πάντα η προστασία της χώρας και της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά εν πάση περιπτώσει βεβαίως όταν δεν είσαι Πρόεδρος ενός κόμματος έχεις λιγότερες ευθύνες και λιγότερα πρακτικά καθήκοντα.

Β. Κοντογουλίδης: Κι όχι μόνο αυτό, δεν το είπα γι΄ αυτό, το είπα ότι μπορείς να δεις τα πράγματα λίγο πιο αποστασιοποιημένα και πιο ψύχραιμα.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως, έχετε απόλυτο δίκιο.

Β. Κοντογουλίδης: Και πιο ψύχραιμα, γι΄ αυτό λοιπόν με βάση αυτή την ψύχραιμη ματιά που έχετε αυτές τις μέρες, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θέλω να μου πείτε τι σας δείχνει αυτή η ματιά, τι προβλέπεται λοιπόν χωρίς να θέλω να γίνετε προφήτης κι αν εκτιμάτε ότι αυτό το οποίο φαίνονταν ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει έως απίθανο δυο μήνες πριν από αυτές τις εκλογές, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, όπου υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί τελικά να γίνει, να έχουμε δηλαδή μία πολιτική ανατροπή.

Ευ. Βενιζέλος: Εννοείτε αν είναι πιθανό να είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη;

Β. Κοντογουλίδης: Να είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα ναι αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Ασφαλώς είναι πιθανό, διότι οι δημοσκοπήσεις το καθιστούν πιθανό, διότι η λογική των πραγμάτων το καθιστά πιθανό, διότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι επικοινωνιακός, απλός και εκφράζει το χώρο του και τον εκφράζει νομίζω όλο το χώρο του και κάθε κόμμα, κάθε πολιτική παράταξη πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή έκφραση και εκπροσώπηση.

​Και το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι εμφανίζει αυτή τη στιγμή πολύ καλούς οιωνούς, διότι ο κ. Παπανδρέου δεν κατεβαίνει με το κόμμα που δημιούργησε τον Ιανουάριο διασπώντας το χώρο μας και η ΔΗΜΑΡ, έστω τώρα η μικρή ΔΗΜΑΡ ,η εκτός Βουλής ΔΗΜΑΡ, ήρθε ενώ την παρακαλούσαμε να έρθει από το 2011, το 2012, το 2013, το 2014, εν πάση περιπτώσει άλλαξε η ηγεσία της και ήρθε, κάτι είναι κι αυτό.

Σας θυμίζω ότι η Ελιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 πήρε 8% και στήριξε την Κυβέρνηση τότε με αυτό το 8%, το οποίο τώρα φαντάζει ως πάρα πολύ σπουδαίο και είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, γιατί κάποιοι και στο δικό μας χώρο δεν την ήθελαν την Ελιά, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμπαράταξης.

Άρα λοιπόν αυτό που λέτε μπορεί να συμβεί απολύτως, αλλά θα σας πω κάτι άλλο κ. Κοντογουλίδη: Οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Ιανουάριο και ανεκόπη η πορεία της χώρας λόγω του θεσμικού πλαισίου, έτσι; Επειδή το Σύνταγμα έχει μία ρύθμιση από το 1975, όπως το έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή επιβάλλει την αυτόματη διάλυση ,αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στον τρίτο γύρο με 180 ψήφους και αυτό εκμεταλλεύθηκε ο κ. Τσίπρας και εν πάση περιπτώσει πήγαμε σε αναγκαστικές εκλογές.

Τώρα πάλι για θεσμικούς λόγους η χώρα ταλαιπωρείται, διότι όλη η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα και η ένταση προκύπτει από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, διότι το πρώτο κόμμα, όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν είναι, με διαφορά μόλις μίας ψήφου από το δεύτερο, παίρνει 50 έδρες παραπάνω, άρα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν είχαμε καταργήσει αυτό το μπόνους που είναι κατάλοιπο της εικόνας του πολιτικού συστήματος πριν το 2009, πριν την κρίση. Θα είχαμε τώρα πάει σε εκλογές αποδραματοποιημένες, η συνεννόηση όλων θα ήταν αναγκαστική, διότι τι σημασία έχει αν ένας πάρει 27% και ο άλλος πάρει 26,9%;

Β. Κοντογουλίδης: Καμία απολύτως.

Ευ. Βενιζέλος: Θα είχαν περίπου τον ίδιο αριθμό Βουλευτών, ίσως απολύτως τον ίδιο. Λοιπόν δε θα υπήρχε τέτοια ένταση, αλλά ούτε και τέτοια αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού, γιατί ο ελληνικός λαός δίνοντας μερικά δέκατα ή μία μονάδα ή δύο μονάδες παραπάνω ή παρακάτω, δε θέλει να κυριαρχήσει ο ένας εναντίον του άλλου, σημαίνει ότι θέλει συνεργασία.

Δυστυχώς ούτε η Νέα Δημοκρατία θέλησε, επειδή είχε στο μυαλό της πάντα τις ανάγκες του διπολισμού, ούτε πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάμε σε αυτό που το ΠΑΣΟΚ πρότεινε πάντα και καταθέσαμε και πρόταση νόμου τώρα ξανά τον Ιούνιο, επίκαιρη πρόταση νόμου να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο βεβαίως το εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ παλιά, το διεύρυνε η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Παυλόπουλο όπου το μπόνους των 40 εδρών το έκανε 50, δεν το δίνει στους «συνασπισμούς» μόνο στα ενιαία κόμματα που κι αυτό εμποδίζει τις συνεργασίες τις προεκλογικές.

Και τώρα μπαίνουμε σε μία τέτοια αβεβαιότητα και ανασφάλεια οικονομική και κοινωνική, επειδή έχουμε στον εκλογικό νόμο μία τόσο αντιπαραγωγική ρύθμιση για τα σημερινά δεδομένα.

Β. Κοντογουλίδης: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία, καλή συνέχεια.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ, να είστε καλά, γεια σας.

Β. Κοντογουλίδης: Ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 Ευάγγελος Βενιζέλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ