«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] - iefimerida.gr

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η φωτογραφία του Αϊλάν Κουρντί, του μικρού Κούρδου που βρέθηκε νεκρός σε μια τουρκική παραλία στις 2 Σεπτεμβρίου, συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, από την επόμενη κιόλας ημέρα, ξεκίνησε ένα αντίθετο κίνημα που έδινε μια άλλη εικόνα


Το κίνημα εξαπλώθηκε στο ίντερνετ και πήρε μεγάλες διαστάσεις, σημειώνει η Le Monde. To κίνημα αυτό ήθελε να αποδείξει ότι υπήρξε χειραγώγηση της εικόνας και προπαγάνδα, ανακρίβειες για την κατάσταση της οικογένειας και ψέμματα για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου 3χρονου παιδιού.
1. «Πρόκεται για σκηνοθεσία»
Μόλις εμφανίστηκε στα μίντια η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, πολλά ευρωπαϊκά σάιτ γράφουν «κατεβατά» για μια επιχείρηση προπαγάνδας και έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η σορός του άτυχοι παιδιού στην παραλία «δεν ήταν σε φυσική στάση», επισημαίνει η Le Monde.
«Αυτή η φωτογραφία δεν είναι φυσική...το πτώμα αυτού του παιδιού δεν μπορεί να ξεβράστηκε έτσι από την θάλασσα», γράφει ένας.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η σορός του παιδιού τοποθετήθηκε επίτηδες στη θάλασσα σε αυτή τη στάση για να δημιουργήσει μια συγκλονιστική εικόνα. «Το σώμα του μετακινήθηκε», «σκυλιά δημοσιογράφοι», «η προπαγάνδα είναι εμφανής», υποστηρίζουν πολλοί χρήστες του διαδικτύου. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η σορός του Αϊλάν μετακινήθηκε για να βγουν «πιο χτυπητές φωτογραφίες».

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Μια άλλη φωτογραφία κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο και δείχνει έναν Τούρκο ακτοφύλακα να έχει γονατίσει μπροστά σε ένα άψυχο σώμα παιδιού με γαλάζια βερμούδα, όπως ο Αϊλάν.
Ο διευθυντής φωτογραφίας του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu Agency, ο Ahmet Sel, ο οποίος διένειμε αυτή τη φωτό, αναφέρει στην Le Monde ότι ελήφθη από την τουρκική αστυνομία στην παραλία Ali Hoca Burn de Bodrum, στην Τουρκία, στο ίδιο σημείο που βρέθηκε και ο Αϊλάν.
Μόλις μεγαλώνει τη φωτογραφία, ο Sel δηλώνει ότι δεν πρόκειται για το ίδιο παιδί. «Το είδος και το χρώμα στον πάτο των παπουτσιών δεν είναι το ίδιο». Αυτή η σορός, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βράχους παρουσιάστηκε από το τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι είναι η σορός του αδελφού του Αϊλάν, Γκαλίπ. Το ίδιο πρακτορείο ανέβασε και μια άλλη φωτογραφία του ίδιου παιδιού που φαίνεται από το μπλουζάκι ότι δεν είναι κόκκινο όπως αυτό που φορούσε ο Αϊλάν, αλλά ανοιχτό γκρι.
Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, την παραμονή αλλά και την ίδια μέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, κι άλλα παιδιά βρέθηκαν στην διάσημη παραλία της Τουρκίας, Μπρόντρουμ.
Οι συνωμοσιολόγοι «πατάνε» πάνω σε αυτό το επιχείρημα για να αποδείξουν ότι ακόμη και τα μίντια έκαναν λάθος στα παιδιά: το έγκυρο σάιτ France Info της Γαλλίας έχει βάλει λεζάντες μπερδεύοντας τα παιδιά και λέγοντας τη μία ότι βρέθηκαν σε παραλία της Τουρκίας μια ότι βρέθηκαν σε παραλία της Ελλάδας.
Για τους συνωμοσιολόγους, λοιπό, πρόκειται για μια καθαρή σκηνοθεσία, και μάλιστα μακάβρια, αν κρίνει κανείς από «το χαμόγελο ευχαρίστησης του φωτογράφου» αλλά και από «τους ψαράδες που παρακολουθούν ήσυχοι την σκηνοθεσία».

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] | iefimerida.gr 2


2. To όνομα βρέθηκε πολύ γρήγορα

Το δεύτερο επιχείρημα που προβάλλουν οι συνωμοσιολόγοι, όπως αναφέρει η Le Monde, είναι ότι το όνομα και οι φωτογραφίες του μικρού Αϊλάν βρέθηκαν εξαιρετικά γρήγορα. «Πώς γίνεται να ξέρουμε τόσο γρήγορα το όνομά του και να βλέπουμε τη φωτογραφία με το αρκουδάκι του;» δήλωσε επώνυμος δημοσιογράφος στο κανάλι LCI.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η εξήγηση είναι απλή: στις 6 ώρα το πρωί, η φωτογράφος Nilufer Demir τραβάει τη φωτογραφία του παιδιού. Ο πατέρας, ο οποίος επέζησε της ναυτικής τραγωδίας, προσπαθεί να τους βρει. Πιστεύοντας ότι κρύβονται από την τουρκική αστυνομία πάει σε κάποιο σημείο που ήξερε στο Μπόντρουμ. Αφού δεν τους βρήκε, πάει στο νοσοκομείο της πόλης. Εκεί μαθαίνει τον θάνατο του γυιού του.
Κι ενώ η φωτογραφία κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου και τραβάει το ενδιαφέρον, ο τουρκικός τύπος επικοινωνεί με το νεκροτομείο, το οποίο γνωρίζει την ταυτότητά του. Τα μίντια διαρρέουν αμέσως το όνομά του.
Ωστόσο, ακόμη και η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πατέρας του μικρού Αϊλάν έδωσε δύο διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας: τη μια φορά έλεγε ότι κολύμπησε ως την παραλία και περπάτησε ως το νοσοκομείο, την άλλη φορά έλεγε ότι τον έσωσε το τουρκικό λιμενικό.
3. «Το παιδί δεν είχε σωσίβιο»
Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι επιμένουν ότι «μόνο ο πατέρας φορούσε σωσίβιο».
Ο ίδιος ο πατέρας έχει δηλώσει για το γεγονός:
«Είχαμε σωσίβια, αλλά το πλοίο ξαφνικά έγειρε γιατί κάποιοι σηκώθηκαν όρθιοι. Τα παιδιά μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο πατέρας Abdullah Kurdi στην αστυνομία.

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] | iefimerida.gr 3


4. «Ο πατέρας του Αϊλάν ήθελε να φτιάξει τα δόντια του»
Ο πατέρας, Αμπντουλά, έχει προβλήματα με τα δόντια του. «Δεν έχει πια δόντια» εχει δηλώσει η αδελφή του Tima Kurdi σε συνέντευξη τύπου. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που ήθελαν να φύγουν.
Ο παπούς της οικογένειας δήλωσε «Νομίζω ότι ήθελαν να φύγουν για την Ευρώπη για τα παιδιά τους, για να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μετά θα ασχολιόταν και με τα δόντια του».
Η οικογένεια, σημειώνει η Le Monde, ήθελε να φύγει για τον Καναδά, όπου κάποιοι συγγενείς βρίσκονταν ήδη εκεί, όπως έγραψε η καναδέζικη εφημερίδα Ottawa Citizen. Η θεία των παιδιών και αδελφή του Αμπντουλάχ, Tima Kurdi, είναι κομμώτρια στο Βανκούβερ.
Η Τίνα κατηγόρησε τις καναδικές αρχές ότι αρνήθηκαν να δώσουν βίζα στον αδελφό της και στα παιδιά της αλλά στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή της και είπε ότι είχε ζητήσει βίζα μόνο για τον άλλο αδελφό της, τον Μωχάμεντ. Στους άλλους θα έστελνε απλά χρήματα.

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τον μικρό Αϊλάν: Ψέματα, προπαγάνδα και αλήθειες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συνωμοσιολόγοι είναι το εξής: η οικογένεια του Αϊλάν δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες αλλά οικονομικοί πρόσφυγες γιατί δεν ζούσαν σε μια εμπόλεμη ζώνη (στη Συρία) αλλά σε μια ειρηνική χώρα (την Τουρκία). Αλλά ξεχνούν ότι αυτή η οκογένεια ζούσε για μεγάλο διάστημα στην Συρία, κατάγεται από το Κομπάνι της Συρίας και ζούσε επί χρόνια και στη Δαμασκό πριν φύγει για να γλυτώσει από τον εμφύλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ