Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η ελληνική οικονομία εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο αποπληθωρισμός, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και το Μνημόνιο οδηγούν τα πράγματα σε οριακό σημείο.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015.
«Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015», δηλώνει στο Reuters ο γνωστός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας, για να προβλέψει μάλιστα πως η ανεργία θα αυξηθεί στο 28%.
Παράλληλα, αναμένει ότι, μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ' τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά το δ' τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.
Οι εκλογές παγώνουν τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις
Tην ίδια ώρα, σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται ότι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα αυξάνει την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά, ειδικά μετά το οδυνηρό φλερτ της Ελλάδας με την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές έχουν παγώσει τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία και την αντιπαράθεση των κομμάτων -η οποία μέρα με τη μέρα εντείνεται- η οικονομία χρησιμοποιείται ως καθαρά πολιτικό όπλο, ακόμη κι αν έχει επιστρέψει σε υφεσιακό καθεστώς, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται τώρα πως θα δώσει μάχη για τη βελτίωση των όρων του Μνημονίου, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγορεί ευθέως τον κ. Τσίπρα πως με τις κινήσεις του βύθισε εκ νέου την οικονομία στην ύφεση.
Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι θρίλερ, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, αφού, απ' ό,τι φαίνεται, οι ψηφοφόροι διατηρούν ελάχιστες ελπίδες ότι θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει.