Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στους όρχεις ενός άνδρα είναι σχεδόν κατά το ήμισυ γενετικός, καθώς προέρχεται από το DNA που του κληροδοτούν οι γονείς του, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι το γενετικό υπόβαθρο είναι πολύ πιο σημαντικό στον καρκίνο των όρχεων από ό,τι σε άλλες μορφές καρκίνου, στις οποίες ο γενετικής αιτιολογίας κίνδυνος συνήθως δεν ξεπερνά το 20%. Στην περίπτωση όμως του καρκίνου των όρχεων εκτιμάται σε 49%. Οι περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες (τρόπος ζωής) ευθύνονται για το υπόλοιπο ήμισυ του κινδύνου.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την ειδική στη γενετική και επιδημιολογία δρα Κλερ Τέρνμπουλ του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για 15,7 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία τα 9.324 είχαν καρκίνο των όρχεων. Ανέλυσαν επίσης το γονιδίωμα 6.000 ανδρών, από τους οποίους 986 είχαν τη νόσο.
Η έρευνα έδειξε ότι ο κληρονομικός κίνδυνος προέρχεται από έναν μεγάλο αριθμό επιμέρους μεταλλάξεων, παρά από ένα ελαττωματικό γονίδιο που έχει μεγάλη επίδραση. Όμως σε μεγάλο βαθμό (περίπου 90%) αυτές οι μικρές μεταλλάξεις δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Η ανακάλυψη όλων αυτών των «κρυφών» μεταλλάξεων θα επιτρέψει στους γιατρούς να αναπτύξουν ένα γενετικό τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν πολύ από τη νόσο, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες για την πρόληψη της ασθένειας.