Τι κι αν οι έλεγχοι γίνονται κατά κύματα, τι κι αν τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, τι κι αν το υπουργείο Οικονομικών απειλεί να πάρει κεφάλια σε όσους χρησιμοποιούν αδήλωτες ταμειακές μηχανές.
Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να χτυπάει «κόκκινο», ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου το 91% των παραβατών δεν κόβει αποδείξεις, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν ακόμα και να. κρύβουν πελάτες για να κλέβουν την εφορία!
Τα νεώτερα στοιχεία από τους ελέγχους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, αλλά καταγράφονται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνουν το θράσος ορισμένων:
- Σε έλεγχο που διενήργησαν, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα του νομού Πιερίας, διαπιστώθηκε, μετά από αντιπαραβολή του κατασχεθέντος ανεπίσημου βιβλίου κίνησης πελατών με τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία (Τ.Π.Υ. και Α.Π.Υ.), η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για χρονική περίοδο 104 ημερών σε 1.270 διανυκτερεύσεις, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 350 - 400 παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
- Σε έλεγχο που διενήργησαν, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε υπαίθρια εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν διακριτικής παρακολούθησης στο χώρο της εκδήλωσης, στον οποίο υπήρχαν τρεις (3) Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές(Φ.Τ.Μ.) που δεν εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία, διαπίστωσαν τη μη έκδοση αποδείξεων σε τριακόσιες πενήντα (350) περιπτώσεις πελατών.
Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 2.550 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 2.873 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 357. Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν 660 υπάλληλοι. Από τους ελέγχους αυτούς οι 1.259 πραγματοποιήθηκαν τις πρωινές ώρες, οι 546 τις απογευματινές και οι 745 τις νυχτερινές. Οι έλεγχοι αυτής της εβδομάδας κάλυψαν κατά 51% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 32% εμπορικές επιχειρήσεις ενώ το 91% αφορούσαν την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων. Όσον αφορά στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, η παραβατικότητα άγγιξε το 32%, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εντοπίζονται στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.