Για τις λύσεις που περιμένει ο κόσμος να δώσουν οι πολιτικοί μετά τις εκλογές μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και στη Ρενέ Μαλτέζου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Εμείς δεν θα προσέλθουμε στις συζητήσεις με λευκές κόλλες. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες», είπε.
Επίσης, ανέπτυξε τους λόγους γιατί κάποιος πρέπει να ψηφίσει Ποτάμι στις εκλογές και τόνισε στο έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως «με κάθε τρόπο, με κάθε δυνατή συμμαχία, πρέπει η επόμενη Βουλή να δώσει βιώσιμη και ισχυρή κυβέρνηση».
Ακολουθούν βασικά σημεία του άρθρου του Reuters με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τίτλος άρθρου: Ο Ελληνας κεντρώος ηγέτης είναι έτοιμος να συμμαχήσει και με τον «διάβολο» για να υπάρξει σταθερότητα
Ο Ελληνας κεντρώος ηγέτης Σταύρος Θεοδωράκης λέει πως είναι έτοιμος με το κόμμα του, το Ποτάμι, να συμμαχήσει με αριστερούς, με συντηρητικούς, αλλά ακόμα και με τον διάβολο αν χρειαστεί για να σώσει τη χώρα και να μη συρθει σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας «παλεύουν» σώμα με σώμα για την πρώτη θέση στο δρόμο προς τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, δείχνοντας πως όποιος και αν έρθει πρώτος δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι συμμαχίες θα είναι απαραίτητες για να μην οδηγηθεί η χώρα σε μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο.
Τώρα το Ποτάμι ελπίζει να παίξει ρόλο ως ο φιλοευρωπαίος σύμμαχος είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε το 2012, όταν η χώρα σύρθηκε δύο φορές απανωτά σε εκλογές μέσα σε δύο μήνες.
Στο κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, ο Θεοδωράκης είπε στο Reuters ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί είτε με το ένα κόμμα είτε με το άλλο, γιατί η Ελλάδα, που έχει βυθιστεί στην κρίση τα τελευταία 7 χρόνια, δεν αντέχει να κάνει εκλογές και να πειραματίζεται μέχρι να πάρει κάποιος την αυτοδυναμία.
«Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του, η οικονομία έχει βαλτώσει. Δεν μπορούμε πλέον να πειραματιζόμαστε και να περιμένουμε πότε θα πάρει ο καθένας από εμάς την αυτοδυναμία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε και να είμαστε αποτελεσματικοί, να δώσουμε μια δυνατή κυβερνηση στον ελληνικό λαό», μας είπε ο 52χρονος πρώην δημοσιογράφος.
Το Ποτάμι, που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, αντανακλά την ελπίδα ότι ήρθε για να καθαρίσει όλα τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Εντυπωσίασε τον Ιανουάριο στις εκλογές με τον νεανικό του προοδευτικό λόγο και στιλ, ως η νέα δύναμη που δεν κουβαλάει τα βαρίδια του παρελθόντος και δεν έχει δεσμούς με το παλιο πολιτικό κατεστημένο.
Ο Θεοδωράκης μάς είπε ότι το Ποτάμι θα πει «όχι» μόνο στη συνεργασία με κόμματα που έχουν ακραίες ιδέες -όλα τα ελληνικά κόμματα αρνούνται κάθε είδους επαφή και σχέση με τη Χρυσή Αυγή- και προειδοποίησε πως η συμμετοχή του στην κυβέρνηση δεν θα γίνει χωρίς όρους.
«Εμείς δεν θα προσέλθουμε στις συζητήσεις με λευκές κόλλες. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες», είπε.
«Η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, η δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία έχει φτάσει σο 25% και η μεταρρύθμιση της παιδείας είναι μέσα στις προτεραιότητες του Ποταμιού», μας είπε.
Με τα καυτά θέματα του Μνημονίου ανοιχτά, με τους Ευρωπαίους δανειστές αλλά και το ΔΝΤ να συζητούν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Θεοδωράκης ζητάει τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
«Η Ευρώπη αλλάζει», λέει ο Θεοδωράκης. «Η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους Ευρωπαίους πρέπει να τηρηθεί, αλλά πρέπει όμως να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα είναι υπέρ των Ελλήνων».
Ακόμα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Θεοδωράκης έχει προσπαθήσει να συνομιλεί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον Ιούλιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες μόνο μέρες πριν ο Τσίπρας συμφωνήσει στο νέο Μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε βιαστικά, χωρίς σχέδιο, και έκανε πολλά λάθη. Μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι οι αλλαγές που προτείνουμε είναι καλύτερες για την ελληνική κοινωνία, για την οικονομία και για την ανάπτυξη», μας είπε. «Υπάρχουν τρόποι για μικρές χειρουργικές επεμβάσεις που θα διορθώσουν κάποιες αδικίες».