Το τελευταίο διάστημα μπορεί να έχουν γίνει συζητήσεις για παλάτια που καταρρέουν και είναι γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έχει υποχωρήσει στις λίστες των πλουσίων, όμως, μόνο οικονομικό πρόβλημα δεν έχει η βρετανική μοναρχία.
Το αντίθετο μάλιστα. Οταν στις 9 Σεπτεμβρίου η Ελισάβετ θα γίνει η μακροβιότερη βασίλισσα στο θρόνο- συμπληρώνοντας 63 χρόνια- η βασιλική οικογένεια της «γηραιάς Αλβιώνας» θα είναι πλουσιότερη από ποτέ.
Μία ανάλυση του Reuters δείχνει ότι η βρετανική μοναρχία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από την άνοδο στις τιμές των ακινήτων και της γης. Εκτιμάται μάλιστα ότι με βάση τις επενδύσεις τους σε αυτό τον τομέα και τους θησαυρούς που κατέχουν, η ονομαστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων φτάνει στα 34,8 δισ. ευρώ.
Αν και αυτό το ποσό δεν τοποθετεί τη βρετανική μοναρχία στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων στον κόσμο, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς, αλλά βάζει την οικογένεια στις 20 του κόσμου.
Ομως, οι εκτιμήσεις για την περιουσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι περίπλοκες, καθώς κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της κατέχονται ιδιωτικά ενώ άλλα της ανήκουν για το διάστημα της βασιλείας της.
Το Crown Estate, που επενδύει και διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας, εκτιμάται ότι έχει διπλασιάσει την αξία των κεφαλαίων του σε 11,5 δισ. λίρες, από το 2005, αλλά σύμφωνα με το παλάτι, δεν ανήκει στη βασίλισσα. Αλλές πηγές- κλειδιά της βασιλικής περιουσίας είναι τα Δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, δύο τεράστια ιδιωτικά κτήματα με συνολική αξία 1,3 δισ. λίρες.
Η βασιλική συλλογή, οι θησαυροί αιώνων της βασιλικής οικογένειας, εκτιμάται ότι αξίζει 10 δισ. λίρες, ενώ στους υπολογισμούς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι βασιλικές κατοικίες, όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Γουίντσορ.
Οπως σημειώνει το Reuters, είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τι ανήκει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και τι αποτελεί θησαυρό που έχει συσσωρευθεί από το θεσμό που μετρά πάνω από 1.000 χρόνια.
Για παράδειγμα, στο Crown Estate ανήκουν σχεδόν τα μισά από τα κτίρια της ακριβής περιοχής St James's, στο κεντρικό Λονδίνο. Είναι μία περιουσία αντίστοιχη με τα πετράδια του στέμματος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Crown Estate, τα οποία αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς και τα κατέχει η βασίλισσα, αλλά δεν είναι διαθέσιμα για ιδιωτική χρήση.
Το εισόδημα της βασίλισσας, αν και δεν χορηγείται απευθείας από το Crown Estate, υπολογίζεται κάθε χρόνο στο 15% των ετήσιων εσόδων που είχε ο οργανισμός δύο χρόνια νωρίτερα. Ολα τα κέρδη αρχικώς καταβάλλονται στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών. Για το 2015 το εισόδημα της Ελισάβετ ήταν 37,9 εκατ. λίρες, 22% αυξημένο σε σύγκριση με το 2013.
Σύμφωνα με τα αρχεία, το Crown Estate κατέχει πλέον 60.000 περισσότερα στρέμματα σε σύγκριση με την έκταση που είχε το 1958 (280.000). Αν προστεθεί η γη από τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης και οι εκτάσεις που κατέχει ιδιωτικά η βασίλισσα, η βρετανική μοναρχία κατέχει σχεδόν όση γη έχει το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, περίπου 600.000 στρέμματα.
Παρόλα αυτά, η ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας παραμένει σε γενικές γραμμές αντικείμενο εκτιμήσεων.