Τον τρόπο να διαπιστωθεί πόσο καλά, ή άσχημα, γερνάει το ανθρώπινο σώμα, ισχυρίζεται πως ανακάλυψε μία ομάδα επιστημόνων.
Μάλιστα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει να προβλεφθεί πότε θα πεθάνει ένα άτομο. Ολα αυτά, από μία ομάδα επιστημόνων του King's College London, η οποία υπογραμμίζει ότι η αναζήτηση της βιολογικής ηλικίας είναι πιο σημαντική από τη χρήση της ημερομηνίας γέννησης. Ομως, όπως αναφέρει το BBC, η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο Genome Biology, δεν προσφέρει στοιχεία για το πώς μπορεί να ανατραπεί η διαδικασία γήρανσης.
Το τεστ που ανέπτυξε η ομάδα αναζητά την «υπογραφή γήρανσης» των κυττάρων, σε σύγκριση με τη συμπεριφορά 150 γονιδίων. Την ανέπτυξαν συγκρίνοντας αρχικά 54.000 δείκτες της δραστηριότητας των γονιδίων υγιών 25χρονων και 65χρονων που όμως κάνουν κατά κύριο λόγο καθιστική ζωή και στη συνέχεια περιορίστηκαν στα τελικά 150.
«Υπάρχει μία υγιής ''υπογραφή'' γήρανσης, κοινή σε όλους τους ιστούς μας και φαίνεται πως είναι προγνωστική για μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους η μακροζωία και η γνωστική εξασθένηση», εξήγησε ο καθηγητής Τζέιμι Τίμονς, του King's College London, μιλώντας στο BBC. «Φαίνεται πως από τα 40 και μετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το στοιχείο ως οδηγός για το πόσο καλά γερνάει ένα άτομο», πρόσθεσε.
Το συγκεκριμένο τεστ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόγνωση της άνοιας, σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις, ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.