Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζονται λέξεις. Περιπτώσεις που μία φωτογραφία μπορεί να συμπεριλάβει όλη τη φρίκη και το δράμα, χωρίς να ειπωθεί τίποτε άλλο.
Διαχρονικά, υπήρξαν φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Σκληρές εικόνες, που ταρακούνησαν την κοινή γνώμη και αφύπνισαν τους πολίτες. Οπως εκείνη που έβγαλε ο Νιλούφερ Ντεμίρ, με τον Τούρκο ο οποίος σηκώνει το άψυχο σωματάκι του μικρού Αϊλάν Κουρντί, στα τουρκικά παράλια.
Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία, που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες έκρηξη συζήτησης για τους πρόσφυγες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και ανάμεσα στους πολίτες, στα social media, η Telegraph θυμήθηκε μερικές επίσης πολύ σκληρές εικόνες που στο παρελθόν έχουν συγκλονίσει τον κόσμο.
1989, διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν
Η κινέζικη κυβέρνηση έστειλε τανκ για να αιματοκυλίσει τη διαμαρτυρία εργαζομένων και φοιτητών. Ενας άνδρας στάθηκε μπροστά από τα τανκ. Οπως έγραφε το TIME τότε «αναβίωσε την παγκόσμια εικόνα του θάρρους».
«Ο άνδρας που πέφτει», είναι μία φωτογραφία που έβγαλε ο Ρίτσαρντ Ντριου, του Associated Press. Κατέγραψε την πτώση ενός άνδρα κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Η ταυτότητά του δεν έχει εξακριβωθεί. Ηταν ένας από τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στους ψηλότερους ορόφους του ουρανοξύστη.
Ο Αφρικανός φωτορεπόρτερ Κέβιν Κάρτερ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τις φωτογραφίες του που κατέγραφαν το λιμό στο Σουδάν. Στο ταξίδι του εκεί, το Μάρτιο του 1993, κατέγραψε ένα πεινασμένο μικρό παιδί που προσπαθούσε να φτάσει σε ένα κέντρο σίτισης, όταν ένας γύπας κάθισε δίπλα του. Ο Κάρτερ αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά από τη βράβευσή του.
Μία από τις φωτογραφίες «τρόπαια» που αποκαλύφθηκαν το 2004, ρίχνοντας φως στην κακοποίηση και τον εξευτελισμό των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ, από Αμερικανούς στρατιώτες.
Η φωτογραφία του Νικ Ουτ, από επίθεση με Ναπάλμ στο Νότιο Βιετνάμ, το 1972, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή, πέντε παιδιά τρέχουν για να ξεφύγουν από τον όλεθρο. Ηταν μία από τις φωτογραφίες που είχε τεράστιο αντίκτυπο, προκαλώντας έντονες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες.
Η εικόνα από τη στιγμή που πεθαίνει ο άνδρας της εθνοφρουράς, προκάλεσε σάλο όταν δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό Vu το 1936. Από το 1970 όμως έχει αμφισβητηθεί έντονα η αυθεντικότητά της, εξαιτίας της τοποθεσίας, της ταυτότητας του άνδρας και της διαπίστωσης ότι εκείνη την εποχή «σκηνοθετούνταν» εκεί πολλές φωτογραφίες.
Η στιγμή που ένας στρατιώτης ρισκάρει τη ζωή του για να διαφύγει από την Ανατολική Γερμανία, από τον Πίτερ Λέιμπινγκ.
Πολύ σκληρή φωτογραφία, του 1930, από το λιντσάρισμα δύο νεαρών μαύρων ανδρών. Ο Τόμας Σιπ και ο Αμπε Σμιθ ξυλοκοπήθηκαν και κρεμάστηκαν από δέντρο, στην Ιντιάνα, μετά από το θανατηφόρο πυροβολισμό λευκού άνδρα. Η φωτογραφία του Λόρενς Μπέιτλερ έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στη μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.
Ναγκασάκι, 1945