Από τις διαθέσεις κυρίως της Άνγκελα Μέρκελ και δευτερευόντως του Νικολά Σαρκοζί, θα κριθεί όπως όλα δείχνουν το μέγεθος του «κουρέματος» που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς παρά τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις από τραπεζίτες και κεντρικούς τραπεζίτες, το Βερολίνο προαναγγέλλει ευθέως μεγαλύτερο "κούρεμα".
Και δεν είναι μόνο οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ARD- απ' όπου έλειψε μόνο το... ποσοστό του "κουρέματος"- είναι όλες οι πληροφορίες, οι δηλώσεις, τα στοιχεία που έρχονται με τη μορφή καταιγίδας από το Βερολίνο.
Αν μη τι άλλο τη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της γερμανικής BILD, η οποία αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπό τον επικεφαλής της DEUTSCHE BANK. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της BILD, που επικαλείται κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, ο επικεφαλής της DEUTSCHE BANK και επικεφαλής του συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών Γιόζεφ Άκερμαν, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις στο παρασκήνιο για εθελοντικό κούρεμα πάνω από 50%, ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι αμφίβολο το εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε εθελοντική βάση έως το τέλος της εδομάδας. Κι αυτό όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου κουρέματος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν δεν τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, υπάρχει κίνδυνος μαζικών πωλήσεων ομολόγων άλλων κρατών της Ευρωζώνης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί στις 23 Οκτωβρίου και θα εξειδικευθεί πολύ αργότερα, θα αναθεωρεί τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ρεν μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις πληροφορίες περί κουρέματος έως ή και πάνω από 50%. Και κάπου εδώ αρχίζει ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς, που αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν κατά πολύ την Ελλάδα, καθώς το ελληνικό ζήτημα θα είναι μόνο μια παράμετρος της συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη, που θα συμπεριλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, το οποίο θα αλλάξει πλήρως φυσιογνωμία.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, να βελτιώσει επί της ουσίας τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το ενδεχόμενο "κουρέματος" ακόμα και πάνω από 50% θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, επιπτώσεις που δεν μπορούν να υπολογιστούν στη περίπτωση που το "κούρεμα" αυτό γίνει υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό, φέρνοντας επί της ουσίας τη χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ήδη ξένοι οικονομολόγοι χρησιμοποιώντας ανάλογα παραδείγματα, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και επιστροφής στις αγορές- όποτε συμβεί αυτό- με πολύ μεγαλύτερο κόστος, κινδύνους που συμμερίζονται και τραπεζικά στελέχη εντός της Ελλάδας που σημειώνουν ότι "κούρεμα" τέτοιου ύψους θα είναι καταστροφικό, εάν δεν συνοδευθεί από μέτρα γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας.