Χορό υποσχέσεων γύρω από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επιδιώκει να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές δεν περιέχει μόνο... οικονομικές πληγές.
Μόνο που σε αυτόν τον χορό δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι παρτενέρ. Και τούτο διότι είναι άλλο πράγμα αυτό που έλεγε χθες στο Βελλίδειο ο πρώην πρωθυπουργός και άλλο πράγμα αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι δανειστές.
Κατά την ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως την ανέπτυξε χθες στη Θεσσαλονίκη, «πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Το ζήτημα αυτό, μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση, μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό, καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη».
Από τα συμφραζόμενα, κατ' αρχάς, είναι προφανές ότι η λέξη «διαγραφή» έχει φύγει από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που η βασική απαίτησή του, όταν ανήλθε στην εξουσία, έπεσε σε γερμανικό (και όχι μόνο) τοίχο. Ωστόσο, και το θέμα της αναδιάρθρωσης που θέτει περιέχει πολλά «αν». Μόνο που αυτά τα «αν» δεν είναι θεωρητικά, αλλά απολύτως συγκεκριμένα και μετρήσιμα.
Το θέμα της αναδιάρθρωσης περιέχει πολλά «αν»...
Ρέγκλινγκ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος
Την επομένη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έθεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους στις διαστάσεις των δανειστών.
«Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ανοίξει μόνο αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και εφόσον περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς».
Όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν σταμάτησε εδώ, αλλά θέλησε να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένος ως προς τι θεωρούν οι δανειστές «αναδιάρθρωση χρέους». Είπε, συγκεκριμένα: «Οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για το χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMP). Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει προκειμένου να φτάσει σε μια οικονομική ολοκλήρωση».
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει τη στάση του ως προς το θέμα του χρέους ή τη συμμετοχή του ESM στο τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα επανέλαβε πως αναμένεται να υπάρξει συνδρομή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο Ρέγκλινγκ είναι ξεκάθαρος όσον αφορά το ζήτημα του χρέους
Μήπως το ΔΝΤ πρόκειται να συνεχίσει την πολεμική του ως προς τη διαγραφή του ελληνικού χρέους; Η πρόσφατη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Reuters δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Η επικεφαλής του Ταμείου, για πρώτη φορά, δεν έκανε λόγο για «διαγραφή χρέους», αλλά για «αναδιάρθρωση». Κάτι που δείχνει πως ακόμη και το ΔΝΤ βρίσκεται σε φάση αναδίπλωσης και συντάσσεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τα κελεύσματα του Βερολίνου που δεν συζητάει την ονομαστική διαγραφή χρέους.
Ντάισελμπλουμ: Οχι αναδιάρθρωση χρέους χωρίς μεταρρυθμίσεις
Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, ως βασικό προαπαιτούμενο, μίλησε πριν από δύο ημέρες, στο περιθώριο της συνάντησης της G20, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και τη σταθερή άποψη της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η διαγραφή χρέους δεν μπορεί να γίνει εντός της Ευρωζώνης, αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι για να κερδίσει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση, θα πρέπει να επιδείξει τέτοιες μεταρρυθμιστικές επιδόσεις που θα καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές να ανοίξουν το θέμα του χρέους.
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα τούτα προηγούνται της αναδιάρθρωσης για την οποία μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, και σίγουρα δεν έπονται.