Γουατεμάλα: Ενας κωμικός ηθοποιός πρώτος στις προεδρικές εκλογές - iefimerida.gr

Γουατεμάλα: Ενας κωμικός ηθοποιός πρώτος στις προεδρικές εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας μη τυπικός υποψήφιος, ο Τζίμι Μοράλες, ηθοποιός και τηλεπερσόνα, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμβολο της κούρασης των ψηφοφόρων απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς.


Ο κωμικός Τζίμι Μοράλες δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Είναι 46 ετών, υποψήφιος του δεξιού κόμματος «FCN-Εθνος» και ξεπέρασε τον δισεκατομμυριούχο Manuel Baldizon. Οι δύο άνδρες θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο στις 25 Οκτωβρίου.

Γουατεμάλα: Ενας κωμικός ηθοποιός πρώτος στις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 0


Η απελθούσα σοσιαλίστρια πρωθυπουργός Σάντρα Τόρες πήρε μονο 19,1% και αποκλείστηκε. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το πρόσωπο του βαθύπλουτου Baldizon και άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον κωμικό υποψήφιο.

Γουατεμάλα: Ενας κωμικός ηθοποιός πρώτος στις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 1


Η Γουατεμάλα βρίσκεται σε κλίμα αναταραχής και διαδηλώσεων από τον περασμένο Απρίλιο, δείγμα της απόγνωσης απέναντι στα συνεχή κρούσματα διαφθοράς. Ο ηθοποιός Μοράλες που κέρδισε τον πρώτο γύρο έκανε μια θεαματική προεκλογική εκστρατεία χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο. Χρησιμοποιώντας το ταλέντο του και μιλώντας με χιούμορ, φάνηκε σαν ο εναλλακτικός υποψήφιος στους παραδοσιακούς πολιτικούς, παρά την κριτική που δέχτηκε για το στρατιωτικό παρελθόν του κόμματός του.
Από την πλευρά του ο Μπαλμπιζόν, δικηγόρος που έκανε μεγάλη περιουσία στις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μεταφορές και τα ακίνητα, ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει την πρωτιά. Ο λόγος του είναι λαϊκίστικος και ο ίδιος θεοσεβούμενος, ενώ ξόδεψε τεράστια ποσά στην προεκλογική εκστρατεία, περίπου 6,9 εκατομμύρια δολάρια.

Γουατεμάλα: Ενας κωμικός ηθοποιός πρώτος στις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ