Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εκρηκτικό πρόβλημα του μεταναστευτικού ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στον κ. Παυλόπουλο ότι η Ευρώπη είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος όχι μόνο οικονομικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση αλλά και ουσιαστικά με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Από την πλευρά του ο προέδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις για το προσφυγικό ωστόσο κάλεσε εκ νέου την ΕΕ «να σταθεί αλληλέγγυα στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» που βιώνει η Ελλάδα καθώς «μόνη της μια χώρα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί».

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας για το μεταναστευτικό | iefimerida.gr 0

Ο διάλογος των δύο ανδρών:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μετά την χθεσινή μας συνάντηση, είχαμε και μία σειρά ακόμα επαφών, θέλω να σας πω ότι έκλεισε αυτός ο πρώτος κύκλος της ευρωπαϊκής αποστολής, σε ανώτατο επίπεδο με τον αντιπρόεδρο κ. Timmermans, εμένα αλλά και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε πλήρη εικόνα πλέον της καταστάσεως και πέραν του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει διαχείρισης το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι να στηριχτεί η Ελλάδα αυτές τις ώρες.

Οι εικόνες που ζήσαμε στην Κω, και που είναι οι ίδιες στην Λέσβο και στα άλλα νησιά, είναι εικόνες τραγικές. Τόσο από ανθρωπιστικής πλευράς, όσο και από την άλλη πλευρά, σε τοπικό επίπεδο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή, και μετά τις ανακοινώσεις που έκανα χθες στην Κω, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η χώρα αυτές τις ώρες. Είστε ενήμερος για την πρωτοβουλία που ανακοινώσαμε, και δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση όλης της πολιτικής και των προγραμμάτων, αλλά και με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Βέβαια το πρόβλημα είναι γενικότερο όπως είπαμε και χθες, είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο, μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό και πρέπει να σας πω ότι έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στην ομιλία του την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, στην ομιλία του State Of The Union, δηλαδή τη σημαντικότερη παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής, το κορυφαίο ζήτημα θα είναι το μεταναστευτικό, στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές του διαστάσεις.

Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον, χθες είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Timmermans, και θέλω να σας πω ότι ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, η όλη προετοιμασία των θεσμών και της διοικητικής μηχανής, ώστε άμεσα, δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας από τώρα, να αρχίσει και η καταβολή των πολύ σημαντικών αυτών ποσών, να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μιαν ακόμη φορά θέλω, στο πρόσωπό σας, να συγχαρώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Γιουνκέρ, τον κ. Timmermans και εσάς προσωπικώς γι΄ αυτή την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευαισθησία. Δεν την είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ίσως μερικές φορές έχω γίνει επικριτικός στο παρελθόν, αλλά νομίζω δικαίως. Δώσατε μιαν άλλη πνοή. Βεβαίως είναι και τα γεγονότα που την επέβαλαν, αλλά φαίνεται η αποτελεσματικότητα στην λειτουργία της Επιτροπής στο μεγάλο αυτό ζήτημα που ξεπερνάει, όπως πολύ σωστά είπατε, την Ευρώπη και έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Και η Ευρώπη εδώ πρέπει να δείξει ότι είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδιαίτερα ως προς την Ελλάδα. Βεβαίως ως Επίτροπος πρέπει να δείχνετε την ουδετερότητα που αρμόζει στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα θέματα αυτά. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ελληνικές σας ρίζες και η αφοσίωσή σας στον Τόπο, σας κάνουν εδώ και καιρό -και όχι μόνον αυτές τις μέρες, και με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία- να έχετε εξαιρετική συνεργασία. Και εδώ πρέπει να εξάρω και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι είναι εύκολες οι συνθήκες για ν΄ αντιμετωπίσει κανείς τέτοια θέματα. Κάθε άλλο. Είναι σχεδόν αδύνατον να τ΄ αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά οι χώρες μόνες τους και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, έτσι που είναι τα πράγματα. Επομένως δεν πρέπει να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα γενικότερα. Και καλό είναι μέσα από συνεργασία μακριά από κραυγές και ψιθύρους, να δούμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις.

Θα επαναλάβω για μιαν ακόμη φορά, αυτό που λέχθηκε και χθες ενώπιον του κ. Timmermans. Ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και τώρα και στο μέλλον θα πράξει ό,τι της αναλογεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της Ελλάδας, στον πολιτισμό τη Ευρώπης.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ και απλώς μια μικρή παρατήρηση. Όταν είσαι μακριά από την Ελλάδα η καρδιά σου πάλλεται με πιο δυνατούς ρυθμούς. Ειδικά για την πατρίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιδιαίτερα σήμερα. -

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας για το μεταναστευτικό | iefimerida.gr 1

Θάνου: Αξιώνουμε βοήθεια

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

Η κυρία Βασιλική Θάνου επεσήμανε στον επίτροπο της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην κατάσταση και σημείωσε: «Αναμένουμε και αξιώνουμε την βοήθεια - οικονομική υλικοτεχνική και ηθική - των εταίρων μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι θέμα ολίγων ημερών (4-5) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για άμεση καταβολή κατ' αρχήν 33 εκατ ευρώ και στη συνέχεια για την καταβολή των υπόλοιπων ποσών από τα 450 εκατ ευρώ που παρέχει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι να υπάρξει και ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγεται, το οποίο «είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών».

Αναλυτικά ο διάλογος

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Καλωσήλθατε κύριε Επίτροπε. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσω τις εκτιμήσεις σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή αποστολή εδώ, στο ανώτατο επίπεδο. Είδαμε πολλούς παράγοντες των υπηρεσιών. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνησή σας και θέλω να πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα που είχατε θέσει υπό τη μορφή

οδηγιών όπως είχατε πει στους υπουργούς σας, αλλά και σε συνδυασμό με τα όσα εμείς ζητήσαμε και τις ανακοινώσεις που κάναμε, θεωρώ ότι πλέον δρομολογήθηκε με επιτυχία η όλη πολιτική της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, πάντοτε μέσα στα

ευρωπαϊκά πλαίσια. Και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γιατί αναδείξατε αυτό το θέμα από την πρώτη κιόλας στιγμή που αναλάβατε την μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης έστω και σε υπηρεσιακό πλαίσιο.

Και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, την ίδια ένταση, όλη αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, έτσι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα αξιοποιήσει πάνω από όλα την ευρωπαϊκή βοήθεια αλλά και θα αντιμετωπίσει με επάρκεια το σημαντικότατο αυτό ζήτημα. Γιατί οι εικόνες που ζήσαμε -και οι δύο όψεις, η ανθρωπιστική και από την άλλη μεριά και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες- είναι πραγματικά δραματικές. Και εκτιμώ ότι ήδη μέσα σε χρόνο ρεκόρ καταφέραμε να επισπεύσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στα αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουμε. Και κάτι τελευταίο κυρία Πρόεδρε. Όπως είπα πριν μπορεί η κυβέρνηση να είναι υπηρεσιακή, αλλά επέδειξε υψηλό αίσθημα δημοσίου καθήκοντος, ξεπέρασε γραφειοκρατικά εμπόδια, επιτάχυνε ρυθμούς και θεωρώ ότι προαναγγέλλονται πολύ θετικές εξελίξεις στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

Β. ΘΑΝΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Κύριε Επίτροπε, η κυβέρνησή μας έχει κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα αυτά τα οποία αποφασίσαμε σε συνέχεια εκείνων τα οποία είχαν ήδη αποφασισθεί, να υλοποιηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαίως, θα πρέπει να πω, ότι αναμένουμε και αξιώνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Αναμένουμε τη συνέχιση της βοήθειας, η οποία ήδη υπάρχει και την οικονομική και την υλικοτεχνική αλλά και τη ηθική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία με τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές των προσφύγων και των μεταναστών. Ζήτημα, το οποίο όπως κατανοείτε δεν είναι δυνατόν, να αντιμετωπίσει μόνη η ελληνική πολιτεία, χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία πρόεδρε, χθες είχα την ευκαιρία δημόσια να δηλώσω για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι κοντά της και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που πριν από λίγο είπατε. Θα σας πω, έτσι πολύ απλά, ότι είναι θέμα τεσσάρων, πέντε ημερών, με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης της συνεργασίας μας -την ανακοίνωση

της διαχειριστικής αρχής μέχρι τις 14 του μηνός και τα υπόλοιπα που αποφασίσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς- ανοίγει τον δρόμο για άμεση καταβολή καταρχήν 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 15 του μηνός και από εκεί και πέρα συνεχίζεται η καταβολή των υπόλοιπων ποσών, αλλά και εκείνων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί. Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των 450 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και βέβαια θα ακολουθήσει και ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση με βάση, όμως, το έργο που παράγεται. Και το έργο που παράγεται είναι στα χέρια των ελληνικών δημόσιων και διοικητικών αρχών που και τις ενθαρρύναμε και τους αναγνωρίσαμε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν, κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά και με την τεχνική βοήθεια και την ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών με προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με μέσα που αυτές θα διαθέτουν στα πλαίσια της αλληλεγγύης, που όπως γνωρίζετε, ως διαπρεπής νομικός, δεν είναι μόνον ηθική έννοια αλλά και νομική, γιατί προκύπτει μέσα από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. ΘΑΝΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης - τουλάχιστον αυτής της βραχύβιας κυβέρνησης όπως μέσα στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση- είναι όπως και εσείς είπατε, αφενός μεν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτήν τη βοήθεια, η οποία έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες εδώ να ελαφρυνθούν από αυτό το βάρος, το οποίο υφίστανται, αλλά και συγχρόνως μέσα στο γενικότερο πνεύμα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι τελευταίο κυρία Πρόεδρε. Εύχομαι με την καρδιά μου, το λέω ως Έλληνας πολίτης, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές, να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα ζητήματα και της οικονομίας και του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με σύνεση και υπευθυνότητα και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, διότι, θα συμφωνήσετε μαζί μου, και τα δύο μεγάλα αυτά ζητήματα δεν προσφέρονται για στενόμυαλες, κομματικές αντιπαραθέσεις. Αφορούν στο μέλλον της χώρας μας και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου συστήματός μας. Το εύχομαι με την καρδιά μου, και είναι θέμα δύο εβδομάδων να το δούμε να γίνεται πράξη.

Β. ΘΑΝΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Νομίζω είστε σίγουρος ότι το ίδιο εύχομαι κι εγώ. Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί κίνητρο για πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι αυτό ακριβώς, να διευκολύνει την επόμενη κυβέρνηση, την πολιτική

κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει, ώστε να συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο, αυτό το οποίο ήδη είχαν βεβαίως προωθήσει και οι προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β. ΘΑΝΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ