Εντονες αποδοκιμασίες από κατοίκους της Κω, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινούνται στον ακροδεξιό χώρο, δέχθηκαν ο επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς που επισκέφθηκαν το νησί για το μεταναστευτικό.
Οι δύο άνδρες όταν μπήκαν στο δημαρχείο για την προγραμματισμένη σύσκεψη, έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών από κατοίκους. «Ντροπή, αίσχος,καταστρέψατε τη χώρα» ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν.
Αμέσως μετά την σύσκεψη, βγαίνοντας από το δημαρχείο και πάλι οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Τίμερμανς.
Στην ευρεία σύσκεψη που προηγήθηκε στο δημαρχείο, οι δύο επίτροποι ενημερώθηκαν για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί στα νησιά από την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.
Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».
«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Να ξεκινήσει άμεσα προεργασια για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέχρι τέλος μήνα», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.