Ο αυτισμός εκδηλώνεται διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε διαφορές τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στη δομή του εγκεφάλου. Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιβεβαίωση των ενδείξεων από προηγούμενες μελέτες ότι η εν λόγω αναπτυξιακή διαταραχή έχει διαφορετικό «πρόσωπο» στα δύο φύλα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών Βινόντ Μενόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Molecular Psychiatry" (Μοριακή Ψυχιατρική), μελέτησαν 124 κορίτσια και 614 αγόρια με αυτισμό (στα αγόρια η συχνότητα της διαταραχής είναι περίπου τετραπλάσια), ηλικίας επτά έως 13 ετών και με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 70.
Τα βασικά συμπεράσματα ήταν αφενός ότι τα κορίτσια έχουν λιγότερο επαναλαμβανόμενες και λιγότερο περιορισμένες συμπεριφορές από ό,τι τα αγόρια, αφετέρου ότι αυτές οι διαφορές στη συμπεριφορά μπορούν να αποδοθούν σε αντίστοιχες εγκεφαλικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
Η εγκεφαλική απεικόνιση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν διαφορές στη φαιά ουσία, κυρίως στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, που ελέγχει τις κινήσεις. Αυτό εξηγεί και τα διαφορετικά μοτίβα κινήσεων που κάνουν τα αυτιστικά αγόρια σε σχέση με τα αυτιστικά κορίτσια.
Η επαναληπτική και περιορισμένης γκάμας συμπεριφορά είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αυτισμού. Το άλλο είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και στην κοινωνική επαφή.
Η διαφορετική έκφραση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχει ως συνέπεια να μη διαγιγνώσκεται η διαταραχή τόσο εύκολα στα κορίτσια, επειδή τα τελευταία έχουν πιο φυσιολογική συμπεριφορά, όσον αφορά τις κινήσεις τους.
Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι σε ποιό βαθμό οι διαφορές αυτές σημαίνουν ότι και η θεραπευτική αντιμετώπιση του αυτισμου πρέπει να είναι διαφορετική στα δύο φύλα.