Φαβορί ο Ολάντ στη μονομαχία των Γάλλων σοσιαλιστών - iefimerida.gr

Φαβορί ο Ολάντ στη μονομαχία των Γάλλων σοσιαλιστών

Γαλλία
Γιώργος Κοκκόλης

Ενας εκ των δύο θα είναι απόψε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη Γαλλική Δεξιά στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Φρανσουά Ολάντ (39%) και η Μαρτίν Ομπρί (30%), οι οποίοι πλειοψήφησαν έναντι των τεσσάρων συνυποψηφίων τους βρίσκονται αντιμέτωποι στον β' γύρο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Ολάντ.

Ο Ολάντ βρίσκεται να πλεονεκτεί πολιτικά έναντι της αντιπάλου του, καθώς τόσο η πρώην σύντροφος του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 όσο και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι υπέρ του.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, που συγκέντρωσε το ποσοστό-έκπληξη του 17% την προηγούμενη Κυριακή δήλωσε στη Monde πως δεν βλέπει «σπουδαίες ιδεολογικές διαφορές» μεταξύ των δύο υποψηφίων αλλά το διακύβευμα για αυτόν δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η νίκη της Αριστεράς επί του Σαρκοζί.

Σε ότι αφορά τη στρατηγική των υποψηφίων, ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να εστερνίζεται τις απόψεις των άλλων υποψηφίων σχετικά με τη συμμετοχή στα χρέη της ευρωζώνης, ενώ στο θέμα του Ντομινίκ Στρος-Καν και την περίπτωση υπουργοποίησής του είπε «όχι» για λόγους αρχής.

Αντίθετα, η Μαρτίν Ομπρί, νυν πρόεδρος του κόμματος, προσπαθεί να προβάλλει την κυβερνητική της εμπειρία ως το δυνατό της χαρτί προκειμένου να επιβληθεί έναντι του Ολάντ, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό αξίωμα. Η Ομπρί διετέλεσε Υπουργός Εργασίας ενώ θεωρείται «αρχιτέκτονας» του νόμου για την 35ωρη εβδομαδιαία εργασία καθώς και για τη μείωση της ανεργίας.

Οι προκριματικές εκλογές αποτελούν καινοτομία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις συνεχείς ήττες που υπέστη τόσο στις εθνικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές τα προηγούμενα χρόνια. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα σε μια διαδικασία που παλαιότερα αφορούσε περί τα 200.000 μέλη του Κόμματος.

Το «ρεύμα» πάντως, φαίνεται οτι ευνοεί την Αριστερά στις εκλογές του Απριλίου, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση του Σοσιαλιστή υποψηφίου τουλάχιστον στον α' γύρο. Τόσο ο Ολάντ όσο και η Ομπρί βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Νικολά Σαρκοζί. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις η Γαλλία θα έχει «ολική επαναφορά» των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κάτι που έχει να συμβεί από το 1995.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ