Το πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα λίγο πριν τις εκλογές, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα αναλύουν άρθρα των μεγαλύτερων βρετανικών εφημερίδων.
Στη στήλη του στους Times ο Σάιμον Νίξον σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει σπάσει όλους τους κανόνες της πολιτικής, αλλά παρόλα αυτά είναι πιθανό να ξανακερδίσει μία εκλογική διαδικασία. «Αναζητά μία ανανεωμένη εντολή μετά από μόλις οκτώ μήνες στην εξουσία, παρά μία από τις πιθανώς χειρότερες οικονομικές επιδόσεις από οποιονδήποτε ηγέτη μίας σύγχρονης βιομηχανοποιημένης χώρας εν καιρώ ειρήνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίξον.
Ο αρθρογράφος καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ανατροπή της πορείας οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, αθέτηση υποσχέσεων, διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και καθυστέρηση στην «παράδοσή» του στους πιστωτές, που είχε ως αποτέλεσμα να «καταδικαστεί» η χώρα στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν παραλύσει την οικονομία.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη μοιάζει διατεθειμένη να παραβλέψει αυτή τη «λιτανεία αποτυχιών» μετά την «πλήρη παράδοση» του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει κάνει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς ηγέτες να πιστεύουν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που μπορεί να εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ο κ. Νίξον διερωτάται ωστόσο μήπως ο κ. Τσίπρας έχει κάνει πάλι λάθος υπολογισμό, καθώς οι νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν κρίνει το έργο του όσο θετικά το κρίνουν οι «νέοι θαυμαστές» του σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.
«Ο φόβος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να οδεύει προς συνέχιση της πολιτικής αστάθειας… την ώρα που χρειάζεται σταθερότητα περισσότερο από ποτέ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας νέος, πιθανώς πολυκομματικός συνασπισμός, θα είναι αναγκαίος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι περίπλοκο», σημειώνει ο αρθρογράφος των Times.
Ο Σάιμον Νίξον καταλήγει γράφοντας ότι ίσως όλα αυτά παραβλέπουν το πόσο πολύ έχει αλλάξει του όρους της ελληνικής πολιτικής συζήτησης η παράδοση Τσίπρα στους όρους των πιστωτών. Εξηγεί ότι η έλλειψη υποστήριξης για τα αντιμνημονιακά κόμματα που θέλουν τη δραχμή δείχνει ότι η αντιπαράθεση για τη λιτότητα έχει τελειώσει, με τον δημόσιο πολιτικό διάλογο να γίνεται ξανά πιο συμβατικός: «Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ ενός συντηρητικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ που έχει δείξει ότι προτεραιότητά του παραμένει η προστασία του δημοσίου τομέα και μιας κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης σκοπός της οποίας είναι να μειώσει τους φόρους και να τονώσει τον ιδιωτικό τομέα».
Εξάλλου, η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα Έλενα Σμιθ σχολίασε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές «το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα».
Η δημοσιογράφος επικαλείται αναλυτές που λένε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανό όχι μόνο να προκαλέσει έκπληξη, αλλά και να αποδειχθεί ατελές. «Οι μέχρι τώρα σφυγμομετρήσεις δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν τη σιωπή της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος», σχολίασε η κα Σμιθ.
Σημειώνει ότι ίσως από τους ωφελημένους ενός κοινοβουλίου περισσότερο κατακερματισμένου από ποτέ να είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ με τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής αμφισβητείται όλο και περισσότερο η δυνατότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ.