Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί τρόπος να χτιστούν οι γέφυρες για την ενοποίηση της Κύπρου μετά την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού.
Οπως αναφέρει το businessinsider, στο επίκεντρο βρίσκεται η συνοικία Βαρώσια της Αμμοχώστου στη Κύπρο, στα νότια της παλαιάς περιτείχιστης πόλης που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής.
Αποτελούσε το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου και πολλοί την αποκαλούσαν «Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου». Παρουσίαζε αλματώδη εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο που επιχειρήθηκε τον Ιούλιο του 1974 με τον «Αττίλα ΙΙ», όπου και από τότε παραμένει στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, μη κατοικήσιμη, ως πόλη-φάντασμα.
Στις διάφορες διακοινοτικές συνομιλίες τα Βαρώσια αποτέλεσαν θέμα προτεραιότητας επίλυσής του και απόδοσης στους Ελληνοκυπρίους κατοίκους της που έχουν καταφύγει από τότε και διαμένουν σε άλλες πόλεις, όπως σε Λάρνακα και Λεμεσό.
Η αισιοδοξία αυξάνεται, καθώς υπάρχει ελπίδα ότι μία από τις πιο διαβόητες πόλεις-φαντάσματα της Ευρώπης, τα Βαρώσια, θα δουν τους πρώτους κατοίκους τους από τότε που εγκαταλείφθηκαν, πριν από 41 χρόνια.
Οταν η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού των Βαρωσίων έφυγε και η πόλη τέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία.
Οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πόλη ως διαπραγματευτικό στοιχείο μετά τον πόλεμο. Ετσι έχτισαν έναν σιδερένιο φράχτη γύρω από αυτή, με συρματοπλέγματα κατά μήκος της παραλίας και Τούρκους στρατιώτες να τη φυλάνε, κρατώντας τους επισκέπτες μακριά. Από τότε μέχρι σήμερα είναι μια ετοιμόρροπη πόλη-φάντασμα χωρίς κατοίκους.
Οι φωτογραφίες της ερημιάς και της εγκατάλειψης δίνουν μια αίσθηση του πώς είναι τα Βαρώσια σήμερα: