Η αισιοδοξία επικρατεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι νικάει. Αρκετοί πιστεύουν ότι ο ελληνικός κίνδυνος, που αποτέλεσε το γεγονός του καλοκαιριού, έχει μπει σε κατάσταση «σιγής». Κι όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά και κατά συνέπεια οι δανειστές της Ελλάδας, πυκνώνουν τις φωνές τους γύρω από ένα βασικό επιχείρημα: αν η Ελλάδα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε όλος ο προγραμματισμός που περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο θα πάει, με τη σειρά του, πίσω. Τούτο σημαίνει σε απλά ελληνικά: θα αργήσει το πρώτο review από την τετραμερή, η περαιτέρω εκταμίευση των χρημάτων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό που μπορεί να πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις είναι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση, αν υπάρξουν και επαναληπτικές εκλογές. Ο Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του ΔΝΤ, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση επισήμανε αυτό ακριβώς το φόβο της καθυστέρησης.
Σύμφωνα με το Market News, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν τώρα πως η ελληνική διάσωση δεν βρίσκεται πλέον στον αυτόματο πιλότο – ως αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο.
Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, σημειώνει πως οι δανειστές της Ελλάδα ενδέχεται να καθυστερήσουν το πρώτο review για την πρόοδο του προγράμματος και να έρθουν στην Αθήνα κατά το Νοέμβριο. Αυτό, αναγκαστικά, θα πάει πίσω και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Το ΜΝΙ σημειώνει ότι «οι αξιωματούχοι των δανειστών θα καταστήσουν σαφές πως όποια κυβέρνηση προέλθει από τις εκλογές, οφείλει να ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας έτσι ώστε να εκταμιευτούν τα τελευταία χρήματα της πρώτης δόσης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον... προθάλαμο και δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυτό που θα ζητήσουν οι αξιωματούχοι είναι ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει, με τη σειρά της, να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πράξη μέσα στο Σεπτέμβριο».