Τον Ιανουάριο, ως νεότευκτο κόμμα, έλαβε ένα ποσοστό κοντά στο 6%, που αντιστοιχούσε σε 17 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Τώρα, το Ποτάμι είναι ένας δυνητικός κυβερνητικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη Βουλή.
Αυτό αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας όμως ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας είναι μικρό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει συμμαχίες με το «παλαιό σύστημα», ενώ το Ποτάμι θεωρείται υπερβολικά φιλελεύθερο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέντευξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος για τα ποσοστά που θα λάβει το Ποτάμι και κάνει ειδική αναφορά στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στις δομές του κράτους, ανεξάρτητα από το τι προστάζει το Μνημόνιο.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Γιατί προκήρυξε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας;
Επέδειξε τη συνηθισμένη συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί προκήρυξαν πρόωρες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας το έπραξε πιο γρήγορα από τους προκατόχους του, ενώ η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε από περισσότερους από 200 βουλευτές. Θα μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο να συνεχίσει να κυβερνάει και να πήγαινε σε εκλογές όταν θα είχε χάσει πραγματικά την πλειοψηφία.
Τι πιστεύετε για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το Μνημόνιο;
Για μήνες, η κυβέρνηση εξηγούσε ότι το Μνημόνιο ήταν ο θάνατος της Ευρώπης και τελικά 120 βουλευτές της το υπέγραψαν. Αναρωτιέται κανείς πόσο θα πληρώσουμε γι' αυτή την καθυστερημένη αλλαγή. Πιθανώς δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ιδιαίτερα μαθήματα του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη κόστισαν ακριβά στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος για την πραγματικότητα αυτής της αλλαγής. Θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία. Αν κάποιος θέλει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα πρέπει να τις αποδεχθεί πλήρως και όχι να τις παρουσιάζει ως καταναγκαστική εργασία.
Μπορεί να αλλάξει αυτό το Μνημόνιο;
Υπάρχουν λάθη και αδικίες στο συμφωνημένο κείμενο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα οικονομικά μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει για τα νησιά, επί παραδείγματι. Θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη θεραπεία για την Ελλάδα, όχι να βλέπει κανείς μόνο την αύξηση του ΦΠΑ, όπως συμβαίνει με την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως δεν θέλει να κάνει συμμαχία με τα κόμματα του παλαιού συστήματος και σε αυτά περιλαμβάνει και το Ποτάμι.
Είστε έτοιμος να κυβερνήσετε μαζί του;
Οι Έλληνες είναι αυτοί που θα πουν για συμμαχικές κυβερνήσεις και όχι ο κ. Τσίπρας. Αν ο λαός αποφασίσει να μας ενισχύσει και να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι μια πολύ σαφής εντολή. Εάν δεν μπορέσει να ανανεώσει τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, που αντιπροσωπεύουν την άκρα δεξιά, σε περίπτωση που δεν μπουν στη Βουλή, τότε θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές. Έχω την ελπίδα ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν υπέρ των παλαιών κομμάτων, όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιούν τις ίδιες παλιές μεθόδους για τη διαχείριση της κατάστασης.
Ποιο θα είναι το πρόγραμμά σας για τις εκλογές;
Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το Μνημόνιο δεν μπορεί να συνιστά ένα σχέδιο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας που παράγει και λειτουργεί. Δεν είναι προτεραιότητά μας να προστατεύσουμε την κομματική νομενκλατούρα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτρέψουν στους άνδρες και τις γυναίκες να εργαστούν. Έχουμε, επίσης, πρόταση για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης, η οποία απέχει πολύ από αυτό που θέλει να ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς θα μπορούσε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι;
Δεν υπάρχει ιδανική λύση στην πολιτική. Δεν μπορώ να αλλάξω τους πολιτικούς με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ. Θα πρέπει να γίνει με τους ήδη υπάρχοντες. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά πλαίσια δράσης για να αλλάξουμε την Ελλάδα.