Τη χρηματοδότηση και ίδρυση νέων εγκαταστάσεων υποδοχής για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην Ουγγαρία προανήγγειλε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Διαβεβαιώνοντας ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Βουδαπέστη, ο κ. Αβραμόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην ουγγρική κυβέρνηση που υποδέχεται μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι διασχίζουν τα Βαλκάνια για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, θα ιδρυθεί στην Ουγγαρία ένα κέντρο υποδοχής και διαλογής» όπως αυτά που αναμένεται να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις δύο χώρες όπου από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει 300.000 πρόσφυγες.
«Η Ουγγαρία βρίσκεται υπό πίεση, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα και την Ιταλία», είπε ο Επίτροπος από το Καλαί της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το Παρίσι για να διαχειριστεί τη δική του κρίση, με τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία διασχίζοντας τη σήραγγα της Μάγχης.
Τα κέντρα διαλογής θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για να ενισχύσουν την προσπάθεια κάθε χώρας να χειριστεί τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου και του καθεστώτος του πρόσφυγα στους νεοαφιχθέντες.
Τα προωθούν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες πλούσιες χώρες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα καταγράφουν και θα παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων αυτών, αντί να τους αφήνουν να φεύγουν προς τον βορρά χωρίς να έχουν ελεγχθεί προηγουμένως.
Η ουγγρική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι τα σχέδια που κατήρτισαν οι Βρυξέλλες τον Μάιο για την ανακούφιση της πίεσης στις «χώρες της πρώτης γραμμής» αφορούν μόνο την Ιταλία και την Ελλάδα. Πρόσφατα όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης ορισμένων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να επεκταθεί και στην Ουγγαρία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης επικρίνει επανηλλειμένα τη Βουδαπέστη για τον φράχτη που κατασκευάζει στα νότια σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με εμπόδια, είμαστε κατά. Όμως από την άλλη, πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, είπε στους δημοσιογράφους πως «οι φράχτες (...) δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα, ιδίως στους γείτονές μας. Η Επιτροπή δεν προωθεί τη χρήση φραχτών και ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα για την παρακολούθηση των συνόρων».
Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί που να απαγορεύουν σε μια χώρα της ΕΕ να κατασκευάζει φράχτες για να προστατεύει τα εθνικά σύνορά της.